Unatoč tome što ovogodišnji urod ribiza tek zrije na granama, treba se polako pripremati za razmišljanje o urodu iduće godine.
Nikada neće biti loša ideja zapamtiti kako se brinuti za biljke nakon ploda.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, podsjetila je kako se brinuti za ribizle nakon žetve.
Nakon kratke pauze ribiz će početi formirati rodne pupove za iduću godinu. Vrijeme pada na kraj srpnja i početak kolovoza.
Nemoguće je napustiti vrtove bobičastog voća u ovom trenutku bez zalijevanja i gnojidbe.
Zalijevanje
Nakon branja bobica potrebno je zalijevati ribizle. U sušnim ljetima ispod svakog grma izlije se 3-4 kante vode.
Razmaci između zalijevanja mogu se kretati od 2 do 3 tjedna, ovisno o vremenu.
Podrezivanje
Potrebno je ukloniti izdanke stare 4 godine i starije. Uz njih se izrezuju grane koje rastu unutar grma, križaju se, leže na tlu, kao i bolesne i oštećene grane.
Istodobno uklonite lišće pogođeno štetočinama ili bolestima.
Liječenje
Nakon toga počinju tretirati grmlje od štetočina i bolesti.
U ovom trenutku možete sigurno koristiti biološke proizvode – “Fitoverm”, “Actofit” ili “Aktotsid”, “Lepidotsid”, “Bitoxibacillin” ili druge.
Prihranjivanje
Ljeti se grmlje starije od 3 godine gnoji dodavanjem fosforno-kalijevog aditiva (superfosfat 2 žlice i 1 žlica kalijevog sulfata po kanti vode).
Nanesite pod 1 grm ribiza nakon prethodnog zalijevanja.
Integrirani pristup pomoći će biljci da povrati svoju snagu nakon plodova i proizvede bogatu žetvu u novoj sezoni.
Ranije smo vam rekli zašto štetočine izbjegavaju maslačak.