Zagreba Lajfhaki

Za koje je biljke pepeo opasan: značajke i preporuke

Pepeo se od davnina koristi u vrtlarstvu kao prirodno gnojivo zbog visokog sadržaja kalija, kalcija i elemenata u tragovima.

Pomaže u poboljšanju strukture tla, smanjuje njegovu kiselost i štiti biljke od štetnika.

Međutim, ne reagiraju sve biljke pozitivno na dodavanje pepela, informira Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika.

Neki usjevi mogu patiti od viška kalcija i kalija, što dovodi do neravnoteže hranjivih tvari i negativno utječe na njihov rast i razvoj.

Kisela tla i pepeo

Biljke koje vole kiselo tlo ne reagiraju dobro na dodatak pepela.

Fotografija: Pixabay

Borovnice, brusnice, azaleje i rododendroni zahtijevaju kiselo okruženje da bi pravilno rasle.

Pepeo, koji ima alkalna svojstva, neutralizira kiselost tla, što dovodi do pogoršanja uvjeta za takve biljke.

Kiselo tlo potrebno je za apsorpciju važnih mikroelemenata, a alkalna reakcija pepela remeti taj proces, uzrokujući nedostatak hranjiva i propadanje biljaka.

Krumpir i njegova osjetljivost

Krumpir je također biljka osjetljiva na pepeo.

Višak kalcija sadržan u pepelu može dovesti do razvoja krastavosti, bolesti koja pogađa gomolje.

Krastavost smanjuje kvalitetu usjeva i pogoršava izgled krumpira.

Kako bi se spriječili ovi problemi, preporuča se suzdržati se od korištenja pepela na krevetima s krumpirom ili ga koristiti u minimalnim količinama.

Umjesto pepela, možete koristiti druge vrste gnojiva koje su prikladnije za ovu kulturu.

Grah i grašak

Mahunarke poput graha i graška također mogu biti pogođene viškom pepela u tlu.

Pepeo, povećavajući alkalnost, može ometati apsorpciju dušika, što je posebno važno za mahunarke, jer one fiksiraju dušik iz zraka uz pomoć simbiotskih bakterija.

Kada je ovaj proces poremećen, biljke doživljavaju nedostatak dušika, što dovodi do usporenog rasta i smanjenog prinosa.

Za mahunarke je bolje koristiti gnojiva koja ne utječu na kiselost tla.

Luk i češnjak

Luk i češnjak ne podnose prevelike količine pepela.

Visoke razine kalija i kalcija mogu uzrokovati neravnotežu hranjivih tvari, što dovodi do sporog rasta i loše kvalitete usjeva.

Luk i češnjak vole neutralna ili blago kisela tla, a dodatak pepela može promijeniti njihov kemijski sastav, čineći okoliš nepovoljnijim za te usjeve.

Za uspješan uzgoj luka i češnjaka preporuča se korištenje organskih gnojiva i komposta.

Petunije i drugo cvijeće

Neki cvjetni usjevi, poput petunije, također mogu negativno reagirati na pepeo.

Višak kalcija može uzrokovati nedostatak željeza, što dovodi do kloroze, bolesti koja se očituje žućenjem lišća.

Kloroza usporava fotosintezu i pogoršava opće stanje biljaka.

Za cvjetne usjeve bolje je koristiti specijalizirana gnojiva koja osiguravaju uravnoteženu prehranu i ne narušavaju kiselost tla.

Preporuke za korištenje pepela

Kako bi se izbjegle negativne posljedice od uporabe pepela, potrebno je uzeti u obzir potrebe svake biljke i stanje tla.

Prije dodavanja pepela preporuča se provesti ispitivanja tla kako bi se utvrdila njegova kiselost i razina mikroelemenata.

Pepeo treba dodati umjereno i temeljito pomiješati sa zemljom.

Također ga je korisno kombinirati s drugim organskim materijalima kao što su kompost i humus kako bi se osigurala sveobuhvatna ishrana biljaka.

Ranije smo vam rekli zašto biste trebali staviti kore od krumpira ispod ribiza.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version