Zagreba Lajfhaki

Zaboravite pepelnicu na krastavcima: ove tri sorte su otporne na bolest

Fotografija: © Belnovosti

Gotovo svaki ljetni stanovnik upoznat je s pepelnicom – krastavci koji rastu u staklenicima često pate od gljivičnih bolesti.

Nažalost, staklenički uvjeti pridonose širenju bolesti.

Pepelnica je uzrokovana visokom vlagom i visokom temperaturom.

Pogledajmo koje sorte preporučuju stručnjak online publikacije Belnovosti i agronom Anastasia Kovrizhnykh.

3 sorte otporne na pepelnicu

Koje su 3 sorte otporne na ovu bolest.

  1. Srednje rani “kineski F1 otporan na bolesti”. Ovo je partenokarpni hibrid koji stvara plodove nakon 50 dana. Sorta je nepretenciozna prema nedostatku svjetla, otporna na hladnoću i glavne bolesti krastavaca.
  2. Visoko prinosna “Madam”. Rano zrelo voće koje je otporno na razne bolesti virusne i gljivične prirode.
  3. “Diva F1”. Još jedan hibrid ranog sazrijevanja koji je otporan na glavne bolesti usjeva i temperaturne promjene.
Provjereno od strane urednika
Exit mobile version