Mnogi ljetni stanovnici uzgajaju poznate usjeve – krastavce, bundeve, rajčice, repu i tako dalje.
No, treba li zanemariti povrće koje se nekada često uzgajalo u vrtovima, a sada su ga zamijenile druge biljke?
Jedan od autsajdera smatra se rutabaga, koju mnogi odbijaju uzgajati zbog neobičnog okusa.
Pogledajmo zašto stručnjakinja internetske publikacije Belnovosti i znanstveni agronom Anastasia Kovrizhnykh savjetuje uzgoj ovog povrća.
Prednosti uzgoja rutabage
Hranjiva dvogodišnja biljka ima okus kao križanac kupusa i repe – drugi primjećuju slatkasti okus.
Rutabagas sadrži velike količine kalcija, koji pomaže u jačanju kostiju. Zreli plod pomaže u normalizaciji krvnog tlaka i povećava razinu željeza u krvi.
Raste dvije godine – u prvoj godini razvija se korijenski sustav, a u drugoj cvate i daje sjeme.
Za sadnju se preporuča odabrati dobro osvijetljeno mjesto s plodnim tlom.