Zagreba Lajfhaki

Zašto biste sljedeće godine trebali uzgajati rutabagu: ona je predak zdrave rotkvice

Mnogi ljetni stanovnici uzgajaju poznate usjeve – krastavce, bundeve, rajčice, repu i tako dalje.

No, treba li zanemariti povrće koje se nekada često uzgajalo u vrtovima, a sada su ga zamijenile druge biljke?

Jedan od autsajdera smatra se rutabaga, koju mnogi odbijaju uzgajati zbog neobičnog okusa.

Pogledajmo zašto stručnjakinja internetske publikacije Belnovosti i znanstveni agronom Anastasia Kovrizhnykh savjetuje uzgoj ovog povrća.

Prednosti uzgoja rutabage

Hranjiva dvogodišnja biljka ima okus kao križanac kupusa i repe – drugi primjećuju slatkasti okus.

Fotografija: © Belnovosti

Rutabagas sadrži velike količine kalcija, koji pomaže u jačanju kostiju. Zreli plod pomaže u normalizaciji krvnog tlaka i povećava razinu željeza u krvi.

Raste dvije godine – u prvoj godini razvija se korijenski sustav, a u drugoj cvate i daje sjeme.

Za sadnju se preporuča odabrati dobro osvijetljeno mjesto s plodnim tlom.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version