Za skladan razvoj biljkama su potrebni dušik, fosfor i kalij – a sve to ima u krumpiru.
Osim toga, gomolji krumpira sadrže vitamine i druge korisne tvari koje ulaze u tekućinu tijekom toplinske obrade.
Upravo ta svojstva krumpira mogu se koristiti kao objašnjenje njegove popularnosti među ljetnim stanovnicima svih dobnih skupina, pa žurimo podijeliti s vama upute za pripremu gnojiva na bazi krumpira.
Recept za juhu od krumpira
Da biste napravili hranjivi izvarak, trebat će vam oko 200 g krumpira.
Navedenu količinu povrća preliti sa 1 litrom vode i staviti na vatru pola sata. Kada se zagrije, dio tekućine će ispariti, ostavljajući otprilike 700-800 ml zasićene hranjive otopine u posudi.
Prije upotrebe, dekocija se razrijedi vodom u omjeru od 1 do 10, dobivajući 7-8 litara krumpirovog eliksira, koji se može koristiti za prskanje ili zalijevanje biljaka tijekom aktivnog rasta.
Prije nanošenja na tlo, preporuča se procijediti otopinu kako bi se izbjegao ulazak velikih čestica.
I zadnja napomena: krumpir treba kuhati bez soli, a juhu upotrijebiti prije nego što se počne kvariti. Hranjivu otopinu možete čuvati kratko vrijeme i samo u hladnjaku.
Ranije smo govorili o tome koji se biljni materijali koriste u kontroli štetočina.