Mnogi ljetni stanovnici prakticiraju zimsku sjetvu mrkve, a za to imaju niz dobrih razloga.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, podijelila je prednosti takve sjetve narančastih korijena.
Prvo, prilikom sjetve mrkve zimi, uzgajivači oslobađaju “oskudno” vrijeme za sebe u proljeće.
Drugo, ako posijete mrkvu u jesen, povrće će dostići prehrambenu zrelost u prvoj polovici lipnja.
Na taj način možete uživati u ukusnoj i sočnoj mrkvi 15-20 dana ranije nego što sazrije bilo koja rana proljetna sorta.
Treće, zahvaljujući izvorskim vodama, koje održavaju stalnu vlažnost tla, možete biti sigurni da će korijenski usjevi rasti veliki, ravnomjerni i sočni.
Konačno, a ovo će biti četvrto, u rano proljeće postoji minimalan broj štetnika koji djeluju u vrtu, što znači da je rizik od njihovog napada na usjeve sveden na minimum.
Važno: ako i vi odlučite iskoristiti prednosti zimske sjetve mrkve, nemojte zaboraviti povećati količinu sjetve za 20% (u usporedbi s tradicionalnom sjetvom). Osim toga, žitarice treba posaditi malo dublje – ova točka ne ovisi o vrsti tla u vrtu.