Mnogi vrtlari ne obraćaju pažnju na vanjske znakove gomolja prilikom berbe krumpira. Glavna stvar je da su krumpiri veliki.
Ali u stvari, ako je povrće prekriveno izraslinom ili korom, onda je vrijeme da razgovaramo o krasti. Sama bolest neće nestati, a žetva će svake godine biti sve lošija i lošija.
Krastavost krumpira
Glavna opasnost od kraste je u tome što se takav krumpir ne skladišti dugo, ne smije se koristiti za sjeme, a ako je plod jako oštećen, mijenja se kvaliteta okusa, a samo povrće postaje neprikladno za konzumaciju.
Uzroci
Često se bolest razvija u sušnim ljetima ili krivnjom samih vrtlara.
U potonjem slučaju, to može biti strast za gnojivima od pepela i korištenje netrulog gnoja.
Vlasnici blago kiselih tala najmanje će se susresti s ovim problemom.
Može li se izliječiti?
Jedna od mogućnosti je dodavanje 200-300 grama gipsa po kvadratnom metru za okopavanje, a zatim obilno zalijevanje. Učinak bi trebao trajati pet godina.
Druga manje popularna metoda je korištenje otpalih borovih iglica. Zakiseljuje tlo i sadrži fitoncide, što općenito poboljšava zdravstveno stanje tla.
Međutim, ova metoda je učinkovita samo za manje lezije kraste.