Zagreba Lajfhaki

Zašto kompost ne sazrijeva godinama: 3 moguće pogreške

Mnogi ljetni stanovnici žale se da kompost sazrijeva presporo.

Zašto su organskim materijalima potrebne godine da se razgrade? Zašto gnojivu treba toliko vremena da dobije željena svojstva?

Moguće je da je to zbog krivnje vlasnika prigradskog područja.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, navela je uobičajene pogreške zbog kojih vrtlar dugo ne dobiva organsko gnojivo.

Kompost je “kuhan” na pogrešnom mjestu

Postavljanje hrpe komposta na otvoreno i dobro osvijetljeno mjesto nije dobra ideja.

Fotografija: Pixabay

Preporučljivo je da se organska tvar nalazi na zasjenjenom mjestu.

Inače će se komponente komposta brzo osušiti. Ali “organsko” treba vlagu!

Osim toga, u nekim slučajevima preporučljivo je iskopati rupu za masu. Prije svega, govorimo o situaciji kada je tlo na mjestu suho.

Odbijanje mljevenja komponenti

Prije slanja u kompostnu hrpu ili jamu, komponenta se mora zdrobiti.

Inače će se proces razgradnje usporiti.

Dostupnost slojeva

I ne smijemo zaboraviti na potrebu povremenog miješanja komposta.

Masa ne smije biti kombinacija pojedinačnih slojeva.

Ranije je ljetnim stanovnicima rečeno o čudesnom sastavu za proizvodnju slatkih rajčica.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version