Zagreba Lajfhaki

Zašto krumpir trune u podrumu: 3 najvjerojatnija razloga

Podrum se smatra jednim od najuspješnijih mjesta za skladištenje krumpira, ali to ne znači da je usjev koji se nađe u takvim uvjetima 100% zaštićen od truleži.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, navela je 3 razloga koji bi mogli izazvati ovaj neugodni “fenomen”.

Niste obradili podrum

Gomolji krumpira vjerojatno će početi trunuti ako ih stavite u nepripremljenu sobu.

Što učiniti sa svojim podrumom na jesen? Zapravo, ništa posebno: osušite, dezinficirajte (sumporna bomba je prikladna za tu svrhu), a ne bi škodilo vapnom izbijeliti police sastavljene od dasaka.

Poslali ste krompir zaražen bolešću na skladištenje

Kasna plamenjača, fusarijska suha trulež, crna i obična krasta – popis bolesti krumpira nije tako kratak.

Fotografija: © Belnovosti

Da biste bili sigurni u zdravlje ubranog usjeva, ažurirajte sadni materijal svakih 4-5 godina, a prije sadnje tretirajte gomolje protiv gljivica. Prije stavljanja krumpira u podrum za skladištenje, pažljivo ga pregledajte kako biste se riješili zaraženih gomolja.

Promijenili su se uvjeti skladištenja u podrumu

Pažljivo pazite da se temperatura zraka u podrumu održava na 0.. +2 stupnja, a vlažnost oko 70%.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version