Vrtlari koji uzgajaju krastavce u stakleniku trebaju zapamtiti temperaturni režim.
S početkom srpanjske vrućine, mnogi su možda primijetili da su krastavci počeli žutjeti. Razlog za ovu pojavu povezan je s temperaturom zraka i tla.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla je kako spasiti krastavce.
Zašto krastavci požute?
Visoke temperature zraka negativno utječu na krastavce. U stakleniku se ovaj problem može samo pogoršati.
S obzirom da krastavci imaju površinski korijenski sustav, biljka se pregrijava i slabije apsorbira hranjive tvari.
Što uraditi
1. U stakleniku iu vrtu malč – slama ili pokošena trava – štiti zasade od pregrijavanja tla.
Omogućuje vam smanjenje temperature tla, sprječavanje isparavanja vlage i istovremeno zaštitu od rasta korova.
2. Još jedna važna točka je hranjenje.
Tijekom razdoblja plodova, krastavce je potrebno hraniti u intervalima jednom tjedno, koristeći fosforno-kalijevo gnojivo (kalijev monofosfat u količini od 20 grama na 10 litara vode).
Gnojidba se može provesti i u korijenu s prethodnim zalijevanjem i duž lista.
Što se tiče folijarnog hranjenja, krastavci dobro reagiraju na tretman kalijevim humatom.
Ranije smo govorili o tri načina da pobijedimo hren.