Zagreba Lajfhaki

Zašto lišće krumpira postaje smeđe i trune: svi ljetni stanovnici trebaju znati

Tko zadire u urod krumpira koji s ljubavlju uzgajamo proždrljivi su kukci, životinjski štetnici i brojne bolesti.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, predlaže da danas razgovaramo o potonjem.

Vjerojatno ste se osobno susreli s jednom od bolesti – kada ste primijetili da je lišće na grmovima krumpira počelo posmeđivati ​​i trunuti.

Ovo “ponašanje” je karakteristično za gljivicu, čiju pojavu potiče nekoliko razloga.

1. Vremenski uvjeti. Hladan svibanj i kišni lipanj najbolja su “atmosfera” za razvoj gljivičnih bolesti.

Fotografija: © Belnovosti

2. Vi sami favorizirate razvoj kasne plamenjače ako ne promatrate mjeru u zalijevanju.

3. Osim toga, ne smije se zanemariti ni prorjeđivanje nasada, jer i njihovo podebljavanje pospješuje rast gljivica.

4. Konačno, na širenje gljivičnih bolesti utječe uporaba kontaminiranog sadnog materijala.

Stoga, ako se nađete s gomoljima sa smeđim mrljama na površini, odustanite od ideje uzgoja visokokvalitetnog usjeva krumpira iz njih.

Možete povećati vjerojatnost da će povrće rasti zdravo tretiranjem područja bakrenim oksikloridom (u otopini) ili lijekom poznatim mnogim ljetnim stanovnicima pod nazivom Oxychom.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version