Jedini korov na koji se vrtlari ne žale je kopriva. Kažu da je tamo gdje raste sastav tla najpovoljniji za uzgoj većine voćaka.
No dobrobiti koprive tu ne završavaju. Iz njega se priprema učinkovito i ekološki prihvatljivo gnojivo.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, rekla je kako pripremiti aditiv i gdje ga koristiti.
Gnojivo za rajčice
Ljetni stanovnici tvrde da nema boljeg aditiva za rajčice od koprive. Naravno, među popularnim događajima.
Prihrana sadrži hranjive tvari potrebne za rast i razvoj rajčice.
Sadrži kalij i kalcij, magnezij i željezo, vitamine A, C i K, aminokiseline.
Nakon ovog hranjenja, rajčice postaju jače i rjeđe se razboljevaju.
Još jedna važna točka su antimikrobna svojstva biljke, koja omogućuju borbu protiv bolesti i štetnika.
Gnojidba koprivom također poboljšava sastav tla, poboljšava njegovu strukturu, te pozitivno djeluje na mikrofloru tla.
Kako kuhati
Sakupite svježe listove koprive i usitnite ih.
Dobivenu masu prelijte vodom i pustite da fermentira – nakon 2 tjedna, kada se pjena ukloni i infuzija potamni, sve će biti spremno.
Za navodnjavanje, gnojivo se razrijedi s vodom 1:10.
Ranije smo vam rekli kako pobijediti krumpirovu zlaticu iz Colorada pomoću celandina.