Ne suši se, ne trune i čak ne puca – nije li to san svakog ljetnog stanovnika koji šalje kupus na skladištenje?
Samo u nekim slučajevima san ostaje san, a to je zbog neprikladnih uvjeta za povrće ili pogrešaka vrtlara prilikom skladištenja kupusa.
Zato smo odlučili za vas prikupiti sve relevantne informacije i korisne savjete o skladištenju kupusa.
Prvo, svakako ostavite 2-3 gornja pokrovna lista na glavici kupusa, koja su potrebna za zaštitu kupusa od gubitka vlage, i 2 cm stabljike – za iste svrhe, kao i za zaštitu rezervi od patogena.
Drugo, ne ostavljajte kupus u tijesnim prostorima sa suhim zrakom, jer čak iu takvom stanju kupus nastavlja disati.
Treće, mjesto skladištenja kupusa mora se održavati na određenoj temperaturi i vlažnosti. Optimalne vrijednosti temperature su od +1 do –1 stupnjeva, vlažnost oko 90-95%.
Četvrto, ne skladištite kupus u rinfuzi u predebelom sloju, u vrećicama koje ne propuštaju zrak.
Pokušajte formirati male hrpe glavica kupusa, za bolju prozračnost “struktura” okretanjem stabljike u različitim smjerovima (gore ili dolje).