Zagreba Lajfhaki

Zašto rajčice imaju “žuta ramena”: 3 moguća razloga

Ljetni stanovnik koji uzgaja rajčice i uskoro će započeti berbu može vidjeti samo djelomično crvene rajčice na grmlju.

Često se događa da gornji dio ploda ostane “neobojan”.

Drugim riječima, ispada da je povrće samo djelomično crveno: njegov vrh (ili “ramena”) je žut.

Ovo je loš znak: plodovi sazrijevaju neravnomjerno. Njihov okus vjerojatno neće odgovarati vrtlaru.

Što objašnjava ovu nevolju? Stručnjak internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner Anastasia Kovrizhnykh navela je moguće razloge za pojavu “žutih ramena” na rajčicama.

Fotografija: © Belnovosti

Uklanjanje velikog broja lišća

Moguće je da je ljetni stanovnik jednostavno otišao predaleko s uklanjanjem listova.

Nedostatak lišća može uzrokovati da se vrh ploda jako zagrije, što uzrokuje probleme sa sazrijevanjem.

Višak dušika

Ako u tlu ima previše dušične komponente, kvaliteta plodova na grmovima rajčice će se smanjiti.

Nemojte pretjerivati ​​s dušičnim gnojivima, inače će pulpa rajčice postati bijela.

Nepravilno zalijevanje

“Žuta ramena” mogu se pojaviti ili zbog viška vlage ili zbog nedovoljnog zalijevanja.

Prethodno je ljetnim stanovnicima rečeno kako povećati prinos rajčice.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version