Mnogi ne čekaju da rajčice potpuno sazriju, pa ih mogu brati dok su još zelene jer će sigurno moći “dozrijeti” kod kuće.
No ponekad povrće nikako ne želi sazrijeti pa je branje definitivno beskorisno.
U pravilu postoje neki razlozi zašto povrće ostaje zeleno dulje vrijeme, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika.
O kojim razlozima govorimo?
Temperatura
Važno je razumjeti da kada su vrućine prejake ili kada zahladi, rajčice jednostavno ne žele sazrijeti. U pravilu je riječ o temperaturama ispod ili iznad 25 stupnjeva.
Ako uzgajate povrće u stakleniku, tada ćete lakše utjecati na ovu situaciju.
Gnojiva
Važno je pametno primijeniti gnojiva, vodeći računa o prehrambenim potrebama rajčice u određenom vremenskom razdoblju.
Ako primijenite premalo ili previše gnojiva, rajčice mogu prestati rasti.
Samo analizirajte ovu važnu točku kako biste izbjegli takve pogreške u budućnosti.
Sortne značajke
Neke su rajčice kasne sorte, ali neće u svim klimatskim uvjetima imati vremena proći kroz cijeli ciklus zrenja.
Stoga je pri odabiru povrća za sadnju izuzetno važno uzeti u obzir ovaj faktor.