Zagreba Lajfhaki

Zašto rajčice nisu slatke? Pogreške vrtlara

Već dugi niz godina uzgajam rajčice. Komuniciram sa susjedima, slušam savjete starijih rođaka. Osim toga, gledam videozapise, čitam članke na internetu iu tisku.

Tema povrća svih vrsta je bliska i zanimljiva, tako da mogu dati praktične savjete o svim pitanjima.

O uzgoju rajčice govorila je Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika.

Vrtlari imaju različite ukuse. Mnogi ljudi vlastite rajčice koriste isključivo za domaće pripravke. Previše kiseloj rajčici ili voćnom soku treba dodati šećer, što si stariji ljudi i ljudi na dijeti ne mogu priuštiti. Njima je važna slatkoća u voću.

Razlozi zašto rajčice daju kisele bobice

Sama kiselina je u početku prisutna u zelenim plodovima rajčice. Kako sazrijeva, “razrjeđuje se” šećerima koji dolaze iz lišća. Kako bi se spriječilo usporavanje ili zaustavljanje ovog procesa, potrebno je hranjenje.

Fotografija: © Belnovosti

Nedostaci hranjivih tvari

Kisele rajčice sazrijevaju na grmovima koji pate od nedostatka fosfora, kalija, bora i magnezija. Tijekom razdoblja postavljanja plodova, grmlje treba preliti infuzijom drveta ili biljnog pepela. Jednom svakih 10-14 dana, prethodno zalijevajte krevete običnom vodom (kako biste izbjegli moguće opekline korijena).

Otopina se priprema na dva načina. Prvo: 1 litru pepela preliti sa 10 litara vode i ostaviti da stoji nekoliko dana. Zatim razrijedite dobiveni koncentrat 1 prema 10.

Drugo: dodajte teglu od četvrt litre (250 ml) pepela u istih 10 litara vode. Ova mješavina se može koristiti odmah čim otopina postane više ili manje prozirna.

Važnost dušika

Također je potrebno osigurati da dovoljna količina dušika uđe u tlo ispod grmlja rajčice. U drugoj vegetacijskoj sezoni pridonosi stvaranju ugodnog okusa voća ne manje od gore navedenih elemenata.

Njegova biljka će dobiti biljnu infuziju s ptičjim ili životinjskim izmetom. Supstrat se dodaje po potrebi (blijeđenje boje lista ili stabljike) naizmjence ili redovito jednom u 14 dana. Bolje je posaditi prvu smjesu unaprijed, čak i prije sadnje sadnica na stalno mjesto rasta, a zatim nadopuniti rezerve.

Da biste ga pripremili, potrebno je napuniti zdjelu zelenom masom bilo koje trave s korijenjem i zemljom, dodati 200 grama stajnjaka ili ptičjeg izmeta, napuniti vodom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 10 dana.

Pogreške tijekom slijetanja

Rajčice, kao i sve velebilje, vole sunce. To se mora uzeti u obzir pri planiranju budućih kreveta. Na vrhuncu visokih temperatura, kada plodovi izgore, trebali biste privremeno zasjeniti grmlje, ali sadnice u početku nemojte stavljati ispod drveća ili iza zida kuće.

Kiselost tla još je jedan čimbenik koji sprječava da rajčice postanu slatke (kao cikla i mrkva).

Za “deoksidaciju” gredica koristi se pepeo od drveta ili trave, koji se dodaje u tlo prije formiranja brazdi za smještaj biljaka. Bit će dovoljna litra suhe tvari na 1 m2 zemlje.

Ako vas je nešto spriječilo da to učinite unaprijed, možete jednostavno raspršiti pepeo između redova i zalijevati sadnice ne u korijenu, već pokrivajući cijelu parcelu. Doza primjene ista je kao gore navedena.

Pravovremeno zalijevanje

Dok su plodovi na grmovima zeleni, zemlju treba dolijevati vodom kako se zemlja suši. Kada rajčice uđu u razdoblje mliječne zrelosti, morate potpuno prestati zalijevati.

Ne samo da višak vlage može uzrokovati pucanje usjeva ili ga pokvariti puževi. A bobice prelivene vodom su kiselije od svojih “sušnijih” rođaka. Koncentracija šećera im je niža.

Nadam se da će ove informacije biti korisne svima onima koji pokušavaju dobiti idealnu žetvu rajčice s prirodnom slatkoćom na vlastitoj parceli. Želim vam uspjeh u uzgoju povrća!

Ranije smo vam rekli zašto trebate podrezati sadnice luka.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version