Vrlo često, na svoju žalost, ljetni stanovnici primjećuju da sadnice koje s ljubavlju uzgajaju iznenada počinju umirati.
U pokušaju da pronađe rješenje problema, Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, savjetuje da obratite pozornost na sastav tla kupljenog u trgovini.
U pravilu, glavna komponenta mješavine tla je treset, što ne čudi jer je niska cijena.
Treset ima svoje prednosti i nedostatke. Dakle, sadrži dosta organske tvari i umjerenu količinu dušika, nema sjemena korova i biljnih patogena.
Među nedostacima je potpuna biološka inertnost treseta, što znači da je u čistom obliku mrtva tvar.
Osim toga, treset ima takve kvalitete kao što su ogromna sposobnost upijanja i kapaciteta vlage – to je ono što je krivo za smrt sadnica.
Objasnimo detaljnije. Zamislite: upotrijebili ste kupovni sastav koji sadrži puno treseta za sadnju biljaka i, štoviše, posadili ste sadnice u posude s tresetom.
Nakon zalijevanja, nekoliko dana kasnije, površina tla se osušila, zbog čega se odlučujete ponovno navlažiti tlo.
Ali unutra ima puno vlage – upio ju je treset. To dovodi do stvaranja štetnih kiselih spojeva, koji su već prisutni u čistom tresetu.
Kao rezultat toga, korijenje biljaka, koje je u uvjetima viška vlage, nema kisika i prestaje apsorbirati hranjive tvari, a sadnice prestaju rasti i umiru.
Čak ni korištenje drenaže i drenažnih rupa u posudama ne rješava problem, jer tresetno tlo dobro zadržava vlagu.
Ranije smo vam rekli što posaditi pored češnjaka i luka kako biste dobili dobru žetvu.