Mrlje na zelenom lišću ribiza koje imaju jarko narančastu boju nisu ništa drugo nego znak da je biljka bolesna od hrđe.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, govorila je o uzrocima bolesti.
Čimbenici zbog kojih uzročnik ulazi i razvija se na ribizu mogu biti pogreška vrtlara ili, naprotiv, uopće ne ovise o njihovim postupcima.
1. Prvi razlog leži u crnogoričnoj vegetaciji zasađenoj u blizini s grmovima ribiza. Četinjače (smreka nije iznimka) nositelji su vrste hrđe koja se zove stupna hrđa.
2. Osim toga, trebali biste pažljivo osigurati da korov ne raste u blizini ribiza, naime predstavnici močvarne vegetacije, poput šaša – oni su međubiljke za peharnu hrđu.
3. Obavezno uklonite lišće i ostatke biljaka iz krugova debla koji ovdje leže od prošle godine, jer ih patogen bira za zimovanje.
4. Suzbijanje štetočina: grinje, lisne uši i žučne mušice ribiza mogu uništiti usjev – jedu ribizle, smanjuju imunitet biljaka i šire gljivice, viruse i bakterije.
5. Također je vrijedno saditi biljke daleko od močvara iu područjima s visokom razinom podzemnih voda.
6. Imunitet ribiza također se smanjuje u slučaju dugotrajnih padalina – to također doprinosi razvoju ove bolesti.