Načela rotacije usjeva lako je slijediti vlasnicima luksuznih velikih parcela: oni nikada nemaju problema sa slobodnim prostorom.
Ali ako imate standardni mali vrt, to je mnogo teže.
Stoga ljetni stanovnici često ignoriraju preporuke i, na vlastitu opasnost i rizik, godinama sade krumpir na istom mjestu, rekla je stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, znanstvena agronomkinja i dizajnerica krajolika Anastasia Kovrizhnykh.
Do čega bi to moglo dovesti?
Hranjive tvari
Krumpir ima određene potrebe za mineralima koje uvijek ima. Međutim, njihove zalihe u tlu se s vremenom troše.
S vremenom možete primijetiti da se kultura sve lošije razvija, a žetve svake godine postaju sve slabije.
Problem se može riješiti redovitim gnojenjem tla u proljeće i jesen.
Umor
Ne zaboravite da se čak i tlo može umoriti od stalnog uzgoja istog usjeva. To također može imati štetan učinak na usjev.
U takvim slučajevima preporuča se uzgoj raznih zelenih gnojiva u proljeće i jesen.
Štetočine
Vrijedno je shvatiti da će “neprijatelji” krumpira znati gdje mogu očekivati svoj “jackpot”. Što dulje uzgajate krumpir na jednom području, veća će biti koncentracija određenih insekata.
U ovom slučaju samo trebate učinkovito koristiti preventivne mjere.
Uzročnici bolesti
Također, ne zaboravite na nakupljanje patogene flore u tlu. Kako bi se osiguralo da to ne utječe negativno na kvalitetu usjeva, tlo treba povremeno tretirati posebnim spojevima.
Ranije smo govorili o tome koje su proljetne prihrane za borovnice najvažnije.