Zagreba Lajfhaki

Zašto strvinu ne treba ostaviti za skladištenje: pogrešna odluka će vas natjerati da požalite

Svaki iskusni ljetni stanovnik zna da strvina, odnosno oni plodovi koji su pali sa stabla na zemlju, nisu prikladni za skladištenje.

Međutim, za početnike u vrtlarstvu takav “otpad” može izgledati kontroverzno: zašto bi pale jabuke i kruške trebale biti bačene ili reciklirane?

Cijela poanta je, prvo, da su plodovi imali svoje razloge za padanje sa stabla, a najčešće su to bile bolesti.

Ali čak i ako su ih na takvo “ponašanje” gurnuli kiša i vjetar, padajući na tlo, na sebe su “prikačili” razne spore gljivičnih bolesti, a ovo je druga stvar.

Zbog zaraze koja se dogodila, čak i oni plodovi koji izgledaju prilično naočit će uskoro početi truliti.

Fotografija: © Belnovosti

Dakle, plodove koji imaju “pristojan” izgled treba koristiti za pripremu pekmeza, pekmeza ili kompota.

U konačnici, možete ih jesti sirove.

Ali pošaljite na skladištenje samo one plodove koji su pažljivo uklonjeni sa stabla i nemaju oštećenja.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version