Zagreba Lajfhaki

Zašto zelena salata postaje gorka: pronašli smo odgovor na pitanje koje brine sve ljetne stanovnike

Malo je vjerojatno da ljetni stanovnici žele trošiti svoje vrijeme i energiju na uzgoj povrća, voća ili bilja, za koje se na kraju ispostavi da su nejestivi.

Stoga smo se obratili stručnjaku mrežne publikacije BelNovosti, agronomu, krajobraznom dizajneru Anastasiji Kovrizhnykh sa zahtjevom da odgovori na pitanje koje brine apsolutno sve vrtlare: zašto lisna salata ponekad postaje gorka?

Uzroci gorčine u salati

Prije svega, vrijedi podsjetiti da salate spadaju u skupinu biljaka koje su otporne na hladnoću, pa na visokim temperaturama mogu postati gorke.

Na pojavu neugodnog gorkog okusa ne utječe samo temperatura, već i količina svjetlosti koja pada na salatu.

Ako se vaša stranica nalazi na području s puno sunčeve svjetlosti kada salata počne aktivno rasti, osigurajte joj sklonište.

Fotografija: © Belnovosti

Za to je prikladan pokrovni materijal niske gustoće.

Kao rezultat smanjenja ultraljubičastog zračenja, salata više neće doživljavati stres, što znači da će gorčina, koja je reakcija na stresnu situaciju, nestati.

Prethodno su BelNovosti pisale o tome kako pravilno koristiti duhansku prašinu za brisanje prašine.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version