Vrtlari žure da svoje parcele dovedu u red, obrezuju drveće i grmlje, hrane biljke i provode preventivne tretmane.
Jedna od tih kontroverznih aktivnosti je kuhanje ribiza kipućom vodom.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u ovom slučaju.
Svrha pečenja
Zagovornici pečenja ribiza tvrde da ovaj postupak pomaže u uništavanju zimskih štetnika i patogena koji se skrivaju u pupoljcima i kori grma.
Kipuća voda, po njihovom mišljenju, može se nositi s grinjama, lisnim ušima, pepelnicom i drugim problemima.
Učinkovitost metode
Međutim, upitna je učinkovitost pečenja ribiza.
Prvo, temperatura kipuće vode brzo se smanjuje nakon kontakta s granama, što ne jamči smrt štetnika i gljivičnih spora.
Drugo, opekline mogu oštetiti pupoljke i mlade izbojke, osobito kod ranih sorti ribiza.
Alternativne metode zaštite
Postoje učinkovitije i sigurnije metode za zaštitu ribiza od štetnika i bolesti.
U rano proljeće, prije otvaranja pupova, preporuča se prskanje grmlja insekticidima i fungicidima. To će uništiti zimujuće štetnike i spriječiti razvoj gljivičnih bolesti.
Agrotehničke tehnike
Agrotehnička praksa igra važnu ulogu u sprječavanju bolesti i štetnika.
Pravovremeno obrezivanje, prorjeđivanje grmlja, uklanjanje otpalog lišća i korova – sve to pomaže u stvaranju povoljnih uvjeta za rast i razvoj ribiza, a također smanjuje rizik od štetočina i bolesti.
Jesenska obrada
U jesen, nakon žetve, preporuča se tretirati ribiz s 1% otopinom Bordeaux mješavine.
To će pomoći u uništavanju patogena koji se mogu zadržati na granama i otpalom lišću.
Poanta
Poparivanje ribiza kipućom vodom je metoda čija učinkovitost nije dokazana.
Postoje učinkovitiji i sigurniji načini zaštite grmlja od štetnika i bolesti.
Integrirani pristup, uključujući agrotehničke tehnike, preventivne tretmane i pravodobno liječenje, pomoći će u održavanju zdravlja ribiza i dobiti bogatu žetvu.
Ranije smo vam rekli kako povećati prinos orlovih noktiju.