10 najgorih namirnica za zdravlje i rad crijeva

Poznato je da slatkiši i visoko prerađena hrana nisu najbolji za zdravlje crijeva. Ipak, na negativnoj listi ima i iznenađenja.

Naš probavni sustav je vozilo koje prenosi hranu kroz tijelo, a crijevo je jedan od glavnih organa od kojeg se sastoji.

Zato, kao što pazimo na svoju prehranu za zdravlje srca, trebamo paziti i na zdravlje crijeva.

Osim toga, održavanje dobrog zdravlja crijeva ima višestruke prednosti, od promicanja pravilne probave do sprječavanja bolesti.

Međutim, rijetki biraju koju će hranu jesti kako bi im crijeva bila zdrava.

A to je zato što većina nas ne zna koje su mu namirnice neprijatelji.

Kako bi popunila tu prazninu, nutricionistica i prehrambena tehnologinja Sarah Garone odlučila je istražiti i otkriti 10 namirnica koje ozbiljno štete zdravlju crijeva.

10 najgorih namirnica za zdravlje crijeva

1. Bomboni i čokolade

Prehrana bogata šećerom, poput bombona, čokolade itd., može poremetiti ravnotežu dobrih i loših crijevnih mikroba.

Također može pridonijeti pogoršanju gastrointestinalnih simptoma kao što su nadutost, plinovi, bol i vodenasta stolica.

Ipak, na sreću, postoje dobre vijesti. Tamna čokolada može biti slatka poslastica koja poboljšava zdravlje crijeva. Što znači da čokolada nije loša, ali previše šećera u čokoladi može biti.

2. Pomfrit

Pržena hrana kao što je pomfrit s puno soli bogata je zasićenim mastima i naravno soli.

Kao takvi, smanjuju dobre bakterije u crijevima i mogu čak dovesti do teške upale.

3. čips

Pravi, cijeli krumpir, koliko god bio kuhan, ima korisne hranjive tvari za crijeva, uključujući vlakna i otporni škrob.

No, baš kao i pomfrit, kada se čips prži, osim zasićenih masnoća, značajno se smanjuju i njegovi hranjivi sastojci.

Hrana s visokim udjelom masti također utječe na usporavanje probave, što utječe na zdravlje crijeva.

4. Slatkiši sa zamjenama za šećer

Umjetni zaslađivači koji se nalaze u mnogim gotovim namirnicama i pićima mogu poremetiti komunikaciju između bakterija u crijevnom mikrobiomu i povećati upalu.

Nedavna istraživanja također pokazuju da umjetni zaslađivači mogu uzrokovati promjene u mikrobiomu, što zauzvrat može utjecati na inzulinsku rezistenciju i debljanje.

5. Krekeri

Jako prerađena hrana može naštetiti crijevnom mikrobiomu jer je puna nezdravih aditiva poput šećera i konzervansa te ima malo vlakana.

Krekeri napravljeni od rafinirane pšenice, kao što su krekeri s umjetnim okusom sira, definitivno spadaju u kategoriju “jako prerađenih”, što ih čini jednima od najgorih zalogaja za zdravlje crijeva.

Ova hrana također ne pruža idealne uvjete za rast zdravih bakterija.

Šećer omogućuje lošim bakterijama da još više rastu, dok nedostatak dovoljno vlakana u crijevima sprječava rast zdravih bakterijskih kolonija.

6. Slanina

Znanstveni dokazi pokazuju da su mesni prerađevine poput slanine među krivcima za stvaranje upale.

Utvrđeno je da ove šunke imaju proupalne učinke u crijevima i mogu promijeniti crijevni mikrobiom na gore.

7. Hladno meso

Na popisu za izbjegavanje nalaze se i druge mesne prerađevine.

Jedna namirnica na koju treba pripaziti kada je riječ o održavanju zdravog probavnog sustava su suhomesnati proizvodi, poput šunke ili puretine.

Istraživanja su pokazala da ove mesne prerađevine mogu povećati rizik od raka debelog crijeva i želuca.

8. Gotovi kolačići

Postoji mnogo načina za pripremu zdravih kolačića kod kuće, kao što je korištenje integralnog pšeničnog brašna, zgnječenje banane ili avokada u smjesu ili dodavanje šalice zobi bogate vlaknima.

Ali većina kolačića koje kupujemo u supermarketu ne koristi niti jednu od ovih zdravijih tehnika pečenja.

Umjesto toga, oslanjaju se na rafinirane žitarice, šećere i konzervanse kako bi stvorili slatki krajnji proizvod.

9. Gotovi kolači

Gotovi kolači još su jedan primjer pretjerane obrade, s velikim udjelom šećera, masti, konzervansa, umjetnih aroma i boja.

Takva hrana može izazvati pustoš po zdravlju crijeva.

10. Bezalkoholna pića

Bezalkoholna pića već su neko vrijeme poznata kao loš izbor hrane, međutim, mogu biti posebno štetna za zdravlje crijeva.

Dodani šećeri mogu povući dodatnu vodu u vaš probavni sustav, uzrokujući nuspojave poput proljeva, dok kofein u nekim bezalkoholnim pićima također može nepoželjno ubrzati probavu.

Dijetalna gazirana pića mogu biti još gora za zdravlje crijeva jer umjetni zaslađivači mogu poremetiti zdrave bakterije u crijevima.

Stručnjaci ističu da se ne morate uskratiti svih ovih poslastica.

Samo što više ograničite njihovu konzumaciju tijekom tjedna ili mjeseca i bilo bi dobro da ih ne kombinirate jer su bomba za zdravlje crijeva.

vijesti247.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki