Ne možeš ostaviti tu vrećicu čipsa? Znanost kaže da niste vi krivi, to je nezdrava hrana. Ultraprerađena hrana (UPF) stvara ovisnost poput nikotina, kokaina ili heroina, kažu stručnjaci – a više od 1 od 10 ljudi je ovisno.
Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja otkrila je da je nevjerojatnih 14% odraslih ovisno o visoko prerađenoj hrani.
Otkriće je šokantno, s obzirom na to da se visoko prerađena hrana – poput kobasica, sladoleda, kolačića, bezalkoholnih pića i slatkih žitarica – ranije povezivala s kognitivnim padom, rakom, psihološkim poremećajima, pa čak i ranom smrću.
Analizu je vodila profesorica Ashley Gearhardt sa Sveučilišta u Michiganu, koja je prethodno stvorila Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani primjenom istih kriterija koje stručnjaci koriste za dijagnosticiranje ovisnosti o supstancama.
Ti kriteriji uključuju nekontroliranu i pretjeranu konzumaciju, žudnju za hranom i kontinuirano uzimanje unatoč mogućim negativnim učincima na zdravlje.
“Čini se da kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koja se često nalazi u UPF-ovima ima super-aditivni učinak na sustave nagrađivanja mozga, u odnosu na bilo koji makronutrijent pojedinačno, što može povećati potencijal ovisnosti o ovoj hrani”, napisali su. Gearhardt i autori studije u njihovom novom nalazi, objavljeni u The BMJ.
“Mnogi UPF za mnoge ljude stvaraju ovisnost”, rekao je autor Chris van Tulleken za Guardian u članku o novoj studiji. “A kada ljudi iskuse ovisnost o hrani, to su gotovo uvijek UPF proizvodi.”
No točno zašto ostaje uvelike misterij za stručnjake, od kojih neki vjeruju da ne može biti samo jedan sastojak koji slatkiše ili krekere stvara ovisnost – za razliku od nikotina u duhanu – već višestruke kontraindikacije.
Hrana prirodnog podrijetla obično ima više ugljikohidrata ili masti, ali ne i visoke razine obojega, dok UPF-ovi imaju nesrazmjerno više razine obojega. Ako jabuka ima 55 kcal iz ugljikohidrata i manje od 2 kcal iz masti, čokoladica ima 237 kcal iz ugljikohidrata i 266 kcal iz masti.
Prethodno istraživanje također je otkrilo da slatka ili masna hrana čini zdravije alternative manje privlačnima, a ponovno ožičenje mozga moglo bi imati zdravstvene posljedice, poput prekomjernog uživanja i debljanja.
Konzumiranje visoko prerađene hrane izaziva navalu dopamina praćenu iznenadnim padom, što rezultira beskrajnim ciklusom žudnje, recidiva i padova – slično onome što doživljava netko ovisan o alkoholu ili drogama.
Iako “sami po sebi vjerojatno neće izazvati ovisnost”, aditivi u hrani mogu biti “pojačivači” kalorijskih učinaka, istaknuo je Gearhardtov tim u istraživanju.
Ali neće svi možda biti osjetljivi na svojstva visoko prerađene hrane koja izaziva ovisnost – neki će možda moći pojesti šaku čipsa i prestati, dok drugi možda neće biti te sreće.
“Proizvodi koji izazivaju ovisnost ne stvaraju ovisnost za svakoga”, rekao je van Tulleken. “Gotovo 90% ljudi može probati alkohol i ne razviti problematičnu vezu. Mnogi mogu probati cigarete ili čak kokain i ne nastaviti.”
“Pokušati prestati pušiti sada je kao da pokušavate prestati pušiti 1960-ih”, rekao je van Tulleken.
Uostalom, većina stvari je sigurna u umjerenim količinama. Healthline preporučuje da 10% do 20% kalorija ne bi trebalo dolaziti iz prerađene hrane. Kako bi smanjio unos UPF-a, van Tulleken ima otvoren pristup: “Zapitajte se: je li ovo stvarno hrana? Možete brzo prijeći iz ovisnosti u gađenje.”
enikos.gr