Zagreba Lajfhaki

2 puta prokuhana voda je štetna?

Neki stručnjaci i liječnici zapravo tvrde da dva puta prokuhana voda može biti štetna, jer se po njima kemijski procesi odvijaju čak i kada se prvi put prokuha.

Tvari u njemu stupaju u reakcije i tvore štetne spojeve. Prilikom prvog vrenja oni su mali, ali kod ponovljenog kuhanja koncentracija im se povećava.

Prema nekim stručnjacima, “voda postaje teža”. Više puta prokuhana voda sadrži izotop vodikov deuterij. Ovaj izotop zbog svoje težine isparava sporije od vode, pa mu se koncentracija povećava tijekom procesa vrenja.

Novih 20! Evo koliko vode trebate piti dnevno

Stručnjaci su ovom prilikom proveli dva istraživanja, au procesu eksperimenta, u prvom istraživanju uzorci su uzimani svake 3 minute, au drugom – odmah nakon što je voda prokuhana i 20-25 minuta nakon toga.

Važni su bili konačni rezultati koji su, na sreću, zabilježili sljedeće: prema autorima, svi ispitivani pokazatelji bili su u granicama dopuštenih.

Samo se pH indikator malo promijenio, ali se ta promjena pokazala beznačajnom. Zaključak je jasan: ne, prokuhana voda jednom, dvaput ili više puta nije štetna, sigurna je za piće!

Exit mobile version