Zagreba Lajfhaki

2023. donosi nova kombinirana cjepiva i napredak u borbi protiv pretilosti

Cjepiva, cjepiva i još više cjepiva – to je predviđanje američkog časopisa USA Today o novim lijekovima koji će postati stvarnost 2023. godine. Na prvom mjestu liste mediji navode cjepiva protiv respiratornih virusa.

Kombinirano cjepivo protiv gripe i COVID-a zasigurno će izaći iz laboratorija Moderne i Pfizer/BioNTecha, predviđanja sugeriraju. Već su u tijeku ispitivanja sigurnosti, učinkovitosti i optimalne doze njihovih kandidata za cjepivo. Oni su kombinacija 4 soja gripe i 2 soja koronavirusa.

Očekuju se i cjepiva i antitijela protiv respiratornog sincicijskog virusa – RSV. Šest farmaceutskih kompanija razvija cjepiva ili antitijela protiv RSV-a, što sugerira da bi 2022. mogla biti posljednja godina bez odgovarajućih alata za borbu protiv ovog virusa.

Liječenje pretilosti doživjet će revolucionarnu transformaciju 2023. godine. Tirzepatide će se široko koristiti nakon što je nova studija pokazala da je lijek, izvorno odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, također iznimno učinkovit protiv pretilosti.

Do sada je poznato da su pacijenti koji su uzimali najveću od tri testirane doze izgubili do 21% svoje težine, a neki čak i više.

Semaglutid će također biti preferirani tretman za prekomjernu težinu i pretilost. Do sada je poznato da jedna terapijska kura osigurava u prosjeku do oko 15% gubitka težine.

Exit mobile version