Ove brze i vrlo ukusne jesenske juhe pratit će vas cijelu jesen.
Istini za volju, tko ne bi želio vratiti se kući navečer nakon dugog dana na poslu i pronaći finu toplu i mirisnu juhu za večeru? Fina topla juha nas zbližava i grije.
Uostalom, juhe su općenito jednostavna jela, jer se pripremaju unaprijed i mogu se podgrijati čak i u zadnji čas.
Dakle, nemate izgovora da kažete da nemate vremena kuhati. Zapravo, potrebno je samo malo organizacije i kuhanja dan prije, te podgrijavanja porcije po potrebi.
Sada samo trebate odabrati juhu koja vam se najviše sviđa i pripremiti je. Pogledajmo zajedno koji vam je najdraži.
Bogata i ukusna juha koja spaja mahunarke sa sezonskim povrćem. Pogledajmo odmah kako pripremiti ovaj fantastičan recept.
Materijali
1 kupus
1 kriška bundeve
1 srednji luk
1 režanj češnjaka
1 limenka već kuhanog slanutka
5 žlica ulja
Sol papar
Krutoni od kruha
Provedba
Za pripremu ove ukusne juhe prvo moramo oprati i očistiti povrće. Zatim kupusu skinemo prva dva-tri vanjska lista, prerežemo ga na pola i potopimo u vodu. U međuvremenu bundevu očistite, skinite koru, operite i narežite na kockice.
Kelj ocijediti i narezati na trakice. Zatim nasjeckajte luk i propirjajte ga na tavi na ulju i režnju češnjaka. Dodajte kupus i bundevu narezanu na komade i kuhajte oko 10 minuta uz često miješanje.
Zatim dodajte dvije čaše vode, posolite, po želji malo kocke povrtnog temeljca i nastavite kuhati još 25 minuta. U ovom trenutku dodajte slanutak iz konzerve i kuhajte još 5 minuta i juha je spremna za posluživanje. Kako biste ga učinili još ukusnijim, popratite ga tostiranim kruhom.
Juha sa zobi, špinatom i gljivama
Odlično je vegetarijansko jelo za niske temperature jer grije tijelo i jako je zasitno. Pogledajmo odmah kako pripremiti ovaj fantastičan recept.
Materijali
Oko 200 grama zobenih pahuljica (oko 2 žlice po osobi)
1/2 luka
1 mrkva
300 gr. špinat
200 gr. narezane šampinjone
700 ml vode
2 žlice paste od rajčice
2 žličice povrtnog temeljca u kocki
Maslinovo ulje
U tavi zagrijte 4 žlice ulja zajedno s 2-3 čaše vode i nasjeckanim lukom i mrkvom. Nakon nekoliko minuta dodajte dobro oprane i nasjeckane gljive, pire od rajčice te začinite solju i paprom. Pustite da se juha kuha poklopljena.
Nakon 15-ak minuta dodajte zob, špinat, vodu i temeljac. Promiješajte i pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte juhu oko 30 minuta.
Povremeno promiješajte i provjerite gustoću: Ako vam se čini pregusto dodajte još vode do željene gustoće.
Poslužite juhu od zobenih pahuljica toplu, s malo sirovog ulja, peršina i prstohvatom crnog papra.
Jednostavan recept za juhu od leće i krumpira
Juha od leće i krumpira izuzetno je ukusno i zasitno jelo koje se vrlo jednostavno priprema.
Materijali
400 gr. leća
2 srednja krumpira
2 srednje mrkve
1 režanj češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
Sol
1 list lovora
Rendani parmezan po ukusu
Provedba
Leću kuhajte u loncu hladne vode i lovorovog lista oko 25 minuta (bez dodavanja soli). U međuvremenu operite i očistite mrkvu i krumpir te ih narežite na sitne kockice.
U tavu ulijte 4 žlice maslinova ulja, nasjeckani češanj češnjaka i uključite štednjak. Na laganoj vatri pirjajte češnjak 1 minutu pa dodajte krumpir i mrkvu, malo soli i čašu vode. Nastavite kuhati 5 minuta uz često miješanje, zatim ugasite vatru i pričekajte da se leća kuha.
Kada je leća gotova, prebaciti je u posudu u kojoj smo kuhali krumpir i mrkvu s malo kipuće vode. Ako ima puno vode od leće, nemojte sve uliti, uvijek možete kasnije dodati ako se juha previše zgusne.
Na kraju dodajte malo temeljca i nastavite kuhati još 10-ak minuta, dok se krumpir dobro skuha. Ako želite, možete dodati malo naribanog parmezana i juhu poprati krutonima.
Uživati.
jenny.gr