3 laka i hranjiva međuobroka sa sjemenkama suncokreta

Sirove, pečene, pasirane u obliku maslaca, slane ili nesoljene, sjemenke suncokreta podržavaju, kao malo koji sastojak naše kuhinje, filozofiju zdravog grickanja. I ne samo! Pomažu nam da se nosimo s popodnevnim željama, koje prečesto kriju kalorijske opasnosti i grešne misli o racijama, kao da sutra ne postoji, u našim ormarima ili hladnjaku.

Uz ideje, dakle, za jednostavne i brze zalogaje koji nas satima drže sitima i izvlače iz teške situacije kada želimo nešto na brzinu pojesti, suncokretove sjemenke tako jednostavno probude virtuoznog pekara ili slastičara u nama! Ovo su neki brzi, zdravi i nadasve inspirativni recepti za jednostavne popodnevne zalogaje sa sjemenkama suncokreta uz koje ćemo grickati ove zime, kod kuće, u uredu ili na putu, bez prestanka i bez žaljenja!

Pahuljasti krušni prezli sa sjemenkama suncokreta

Sami, umočeni u umake, uz malo vina, sira i pršuta ili čak za popodnevni snack kao dio uravnotežene prehrane, ovi grisini su jednostavni za napraviti, bez puno sastojaka i mogu utažiti glad u tren oka. Povrh svega, one su i vrlo zdrave, jer osim hranjivih tvari sjemenki suncokreta, također kombiniraju svojstva superhrane sjemenki bundeve i sjemenki lana.

Sastojci (za 25-30 grisina)

500 gr. samodizajuće brašno od

1 ½ sp. voda

1 ½ sp. ulje sjemenki

½ pinte. sjeme bundeve

½ pinte. sjemenka suncokreta

½ pinte. laneno sjeme

Prstohvat soli

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i ulje sjemenki, dok ne postane podatno tijesto. Tijesto podijelite na male komadiće i oblikujte u prezle. Stavite ih u nauljenu tepsiju i pecite oko 20 minuta.

Žitne pločice s datuljama i suncokretovim sjemenkama

Žitne pločice vjerojatno su najpopularniji popodnevni međuobrok koji svakodnevno konzumiraju milijuni ljudi svih prehrambenih profila na planetu. Zasitni, pune tijelo energijom i vitaminima (osobito ako su ručno rađeni) i dopuštaju desetke varijacija u kombinacijama sastojaka, ovisno o okusima ili nutritivnim svojstvima koja im želimo dati.

Sastojci (za 14-16 pločica)

½ pinte. Sezam

½ pinte. sjemenke konoplje

½ pinte. Sjemenke suncokreta

½ pinte. datulje (sušene i bez koštica)

½ pinte. maslac od kikirikija ili tahini

½ žličice slatka sol

150 gr. komadići čokolade (po želji)

Postupak

Sjemenke konoplje, sezama, suncokreta stavite u blender i tucite dok se ne homogeniziraju. Dodajte datulje, maslac od kikirikija (ili tahini) i sol te ponovno miksajte još 2-3 minute. Po želji dodati čokoladne kapljice na kraju, bez mućenja, samo ručno miješajući. U četvrtasti pleh raširite papir za pečenje tako da pokrijete stranice i ulijte tijesto (treba biti gusto i ljepljivo). Pritisnemo dok ne prekrijemo cijelu površinu tepsije i stavimo u hladnjak na oko 45′ dok se ne stvrdne. Izvadite iz hladnjaka i narežite na kvadratne ili pravokutne komade.

Kokosovi kolačići sa suncokretovim sjemenkama
Keksi, čak i ako smo ih u mislima poistovjetili s modelom nezdrave prehrane, kada su domaći i napravljeni od čistih i hranjivih sastojaka, mogu postati odličan izbor za doručak, pa čak i za popodnevni međuobrok. Ovi kolačići spajaju slatkoću smeđeg šećera sa slanim sjemenkama suncokreta, kombinaciju koja je pojačana dodatkom kokosa.

Sastojci (za 40 kolačića)

½ pinte. neslani maslac (na sobnoj temperaturi)

½ pinte. kokosovo ulje

1 pinta. smeđi šećer

2 velika jaja

1 žličica slatki ekstrakt vanilije

2 sp. brašno za sve namjene

1 žličica slatka soda bikarbona

½ žličice slatki prašak za pecivo

2 sp. zob

1 pinta. ribani kokos

1 pinta. pržene i posoljene sjemenke suncokreta

Postupak

Mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije i ponovno miksajte još 3-4 minute. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu. Sjediniti dvije smjese i ponovo umutiti mikserom dok ne budu homogene. Na kraju dodajte zob, kokosove pahuljice i suncokretove sjemenke te promiješajte žlicom ili rukom.

Oblikovati okrugle kuglice i stavljati ih, razmaknute jedne od drugih (pekući će se raširiti), na pek papir kojim smo obložili tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa, na otporima 8-10 minuta.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki