Sirove, pečene, pasirane u obliku maslaca, slane ili nesoljene, sjemenke suncokreta podržavaju, kao malo koji sastojak naše kuhinje, filozofiju zdravog grickanja. I ne samo! Pomažu nam da se nosimo s popodnevnim željama, koje prečesto kriju kalorijske opasnosti i grešne misli o racijama, kao da sutra ne postoji, u našim ormarima ili hladnjaku.
Uz ideje, dakle, za jednostavne i brze zalogaje koji nas satima drže sitima i izvlače iz teške situacije kada želimo nešto na brzinu pojesti, suncokretove sjemenke tako jednostavno probude virtuoznog pekara ili slastičara u nama! Ovo su neki brzi, zdravi i nadasve inspirativni recepti za jednostavne popodnevne zalogaje sa sjemenkama suncokreta uz koje ćemo grickati ove zime, kod kuće, u uredu ili na putu, bez prestanka i bez žaljenja!
Pahuljasti krušni prezli sa sjemenkama suncokreta
Sami, umočeni u umake, uz malo vina, sira i pršuta ili čak za popodnevni snack kao dio uravnotežene prehrane, ovi grisini su jednostavni za napraviti, bez puno sastojaka i mogu utažiti glad u tren oka. Povrh svega, one su i vrlo zdrave, jer osim hranjivih tvari sjemenki suncokreta, također kombiniraju svojstva superhrane sjemenki bundeve i sjemenki lana.
Sastojci (za 25-30 grisina)
500 gr. samodizajuće brašno od
1 ½ sp. voda
1 ½ sp. ulje sjemenki
½ pinte. sjeme bundeve
½ pinte. sjemenka suncokreta
½ pinte. laneno sjeme
Prstohvat soli
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i ulje sjemenki, dok ne postane podatno tijesto. Tijesto podijelite na male komadiće i oblikujte u prezle. Stavite ih u nauljenu tepsiju i pecite oko 20 minuta.
Žitne pločice s datuljama i suncokretovim sjemenkama
Žitne pločice vjerojatno su najpopularniji popodnevni međuobrok koji svakodnevno konzumiraju milijuni ljudi svih prehrambenih profila na planetu. Zasitni, pune tijelo energijom i vitaminima (osobito ako su ručno rađeni) i dopuštaju desetke varijacija u kombinacijama sastojaka, ovisno o okusima ili nutritivnim svojstvima koja im želimo dati.
Sastojci (za 14-16 pločica)
½ pinte. Sezam
½ pinte. sjemenke konoplje
½ pinte. Sjemenke suncokreta
½ pinte. datulje (sušene i bez koštica)
½ pinte. maslac od kikirikija ili tahini
½ žličice slatka sol
150 gr. komadići čokolade (po želji)
Postupak
Sjemenke konoplje, sezama, suncokreta stavite u blender i tucite dok se ne homogeniziraju. Dodajte datulje, maslac od kikirikija (ili tahini) i sol te ponovno miksajte još 2-3 minute. Po želji dodati čokoladne kapljice na kraju, bez mućenja, samo ručno miješajući. U četvrtasti pleh raširite papir za pečenje tako da pokrijete stranice i ulijte tijesto (treba biti gusto i ljepljivo). Pritisnemo dok ne prekrijemo cijelu površinu tepsije i stavimo u hladnjak na oko 45′ dok se ne stvrdne. Izvadite iz hladnjaka i narežite na kvadratne ili pravokutne komade.
Kokosovi kolačići sa suncokretovim sjemenkama
Keksi, čak i ako smo ih u mislima poistovjetili s modelom nezdrave prehrane, kada su domaći i napravljeni od čistih i hranjivih sastojaka, mogu postati odličan izbor za doručak, pa čak i za popodnevni međuobrok. Ovi kolačići spajaju slatkoću smeđeg šećera sa slanim sjemenkama suncokreta, kombinaciju koja je pojačana dodatkom kokosa.
Sastojci (za 40 kolačića)
½ pinte. neslani maslac (na sobnoj temperaturi)
½ pinte. kokosovo ulje
1 pinta. smeđi šećer
2 velika jaja
1 žličica slatki ekstrakt vanilije
2 sp. brašno za sve namjene
1 žličica slatka soda bikarbona
½ žličice slatki prašak za pecivo
2 sp. zob
1 pinta. ribani kokos
1 pinta. pržene i posoljene sjemenke suncokreta
Postupak
Mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije i ponovno miksajte još 3-4 minute. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu. Sjediniti dvije smjese i ponovo umutiti mikserom dok ne budu homogene. Na kraju dodajte zob, kokosove pahuljice i suncokretove sjemenke te promiješajte žlicom ili rukom.
Oblikovati okrugle kuglice i stavljati ih, razmaknute jedne od drugih (pekući će se raširiti), na pek papir kojim smo obložili tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa, na otporima 8-10 minuta.
časopis za masline.gr