Zagreba Lajfhaki

3 sastojka u našoj kuhinji koja su dobra za srce

A tko ne želi imati zdravo srce bez problema? Zdrav način života koji uključuje tjelovježbu, ali i pravilnu prehranu svakako je veliki korak prema željenom rezultatu, tvrde kardiolozi.

Ali nije dovoljno jesti najpopularnije proizvode, poput ribe, povrća, cjelovitih žitarica, voća i orašastih plodova. Postoje i neki -naizgled- sekundarni proizvodi koji mogu igrati posebno važnu ulogu u zdravlju srca. Razlog za 3 sastojka koja često koristimo u našim receptima. Američka nutricionistica Ann Louise Gittleman, PhD, koja već ima 70 godina i dobrog je zdravlja, predlaže da ih odmah ubacite u svoju svakodnevnu prehranu.

Češnjak

Češnjak nije samo začin koji daje okus receptima. Također je bogat izvor elemenata u tragovima jer sadrži željezo, magnezij, bakar, cink i germanij. Istodobno sadrži sumpor, vitamine A i C, biljna vlakna i razne elemente u tragovima. Jednom riječju, samo jedan začin koji imate u kuhinji može vam pružiti preko 100 korisnih kemijskih elemenata.

S obzirom na njegov pozitivan učinak na rad srca, češnjak pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka, a istovremeno smanjuje kolesterol.

Kako ga koristiti u svojim receptima? Ovisi koliko jaku aromu češnjaka želite dati svojim jelima. Želite li češnjak u svoju prehranu unijeti samo u malim količinama, rješenje je češnjak u prahu koji možete pronaći čak iu samoposluzi na stalku sa začinima. Možete ga staviti u bilo koji recept u maloj količini. Sa svježim češnjakom okus postaje intenzivniji. Ako želite lagano aromatizirati hranu, koristite cijele režnjeve češnjaka, a da ih uopće ne režete. Za jači okus, češnjak usitnite nožem. Ako želite još jači učinak, onda ih možete zgnječiti u mužaru ili kuhači.

Crvena paprika

Kajenski papar je bogat antioksidansima. Sadrži vitamine A, C, B i E te željezo, fosfor i kalcij. Jedan je od najbogatijih izvora vitamina E i to ga čini korisnim za srce, jer vitamin E osigurava pravilan rad srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U isto vrijeme, kao što su mnogi od vas primijetili, kajenska paprika je začin koji izaziva znojenje. Za to je zaslužan bogat sadržaj ljute papričice, tvari koja potiče cirkulaciju krvi, aktivira metabolizam i pomaže u sprječavanju nakupljanja masnoća iz arterija.

Cayenne se dobro slaže s povrćem. No, ako želite hrabriju upotrebu začina, odlična je ideja dodati ga u svoju kavu: sigurno će vam dan započeti snažno i intenzivno!

Glog

Više nepoznatog materijala, u odnosu na prethodna dva. Ako niste čuli za njega, prilika je da ga uvrstite u svoju prehranu. Sadrži veliki broj antioksidativnih elemenata kako u listovima tako iu cvjetovima i iz tog razloga štiti srce na različite načine, uglavnom smanjenjem upale.

Glog se koristio od 1. stoljeća. OGLAS. za liječenje kardiovaskularnih bolesti i jačanje srčanog mišića. Zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju, glog pomaže u smanjenju kolesterola i smanjenju aterosklerotičnih plakova, snižava krvni tlak i širi koronarne žile, što poboljšava protok krvi i pojačava dotok krvi u srce. Najbolji način konzumiranja gloga je u čaju.

Naravno, sve to samo po sebi ne štiti naše srce ako se ne hranimo uravnoteženo i ne vježbamo s dovoljno učestalosti.

Olivemagazine.gr ne daje medicinske savjete, ne postavlja dijagnoze i ne preporučuje medicinske tretmane. Informacije objavljene na ovoj web stranici nemaju namjeru zamijeniti liječnički savjet i ne biste trebali poduzimati ništa prije nego što se posavjetujete s liječnikom.

Exit mobile version