Zagreba Lajfhaki

4 mita o zatvoru i hrani u koje ste vjerojatno vjerovali

Razlozi koji mogu dovesti do pojave zatvora su različiti i vrlo je važno njihovo hitno liječenje

Zatvor je prilično čest, pogađa oko 15 posto svjetske populacije, navodi se u radu časopisa Gastroenterology iz siječnja 2020. Također, zatvor može biti težak jer je vrlo individualiziran. To znači da se može razlikovati od osobe do osobe kao i liječenje.

Postoje mnogi mitovi o zatvoru koji mogu biti zbunjujući. Evo 4 popularna vjerovanja koja nisu istinita.

Mit 1: Prehrana je uvijek kriva za zatvor

Da, prehrana može biti uzrok vašeg zatvora. Možda ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima – to je slučaj za 95 posto Amerikanaca, prema analizi iz siječnja 2017. u American Journal of Lifestyle Medicine. No poanta je u tome da nije uvijek kriva prehrana. Postoje i drugi čimbenici koji igraju ulogu u nastanku zatvora.

Na primjer, do zatvora može doći ako uzimate određene lijekove protiv bolova, depresije ili visokog krvnog tlaka. Određena mentalna stanja kao što su depresija ili poremećaj prehrane također vas izlažu većem riziku. Trudnoća i dijabetes također mogu dovesti do problema s pražnjenjem crijeva. Dok ponekad imate zatvor jer ste pod stresom ili putujete.

Mit 2: Trebate više vlakana kada imate zatvor

Znamo da prehrana s malo vlakana može dovesti do zatvora, ali visok unos vlakana nije uvijek rješenje.

Postoje dvije glavne vrste vlakana – topiva i netopiva. S tim da su topljivi oni koji najviše pomažu u ublažavanju zatvora.

Topiva vlakna možete pronaći u:

  • Zobene mekinje i zobene pahuljice
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Mahunarke
  • Neko voće (avokado, naranče, marelice)
  • Nešto povrća (prokulica, brokula, slatki krumpir)

Ali opet, ako zatvor nije rezultat prehrane, tada povećanje unosa vlakana vjerojatno neće puno pomoći.

Mit 3: Probiotici će ukloniti zatvor

Probiotici su dobri za naša crijeva jer pomažu u održavanju zdravog mikrobioma. No, iako postoji sve veći broj istraživanja koja pokazuju da mogu imati korisnu ulogu u određenim stanjima – kao što su sindrom iritabilnog crijeva, intolerancija na laktozu, respiratorne infekcije i da, zatvor – ima još puno toga za naučiti.

Ako ste zainteresirani za održavanje zdravih crijeva, pokušajte jesti hranu prirodno bogatu probioticima, kao što su jogurt, kefir, tempeh, miso i kimchi. Ali znajte da još uvijek ne znamo puno o probioticima i zatvoru.

Mit 4: Samo trebate piti više vode

Konzumiranje tekućine doista može pomoći u smanjenju zatvora, ali samo ako ste dehidrirani.

Analiza iz travnja 2013. u časopisu American Journal of Gastroenterology procijenila je prehranu i konzistenciju stolice više od 9000 odraslih osoba i otkrila da je nedostatak tekućine primarni faktor povezan sa zatvorom, više od unosa vlakana. Ali opet, ovo vrijedi ako ste dehidrirani, a ne kao opće pravilo za rješavanje problema zatvora.

jenny.gr

Exit mobile version