Sladoled je omiljena ljetna slastica, mladih i starih. Osvježavajuće je, ima mnogo okusa, tako da pokriva sve želje i prilično je lagano. Naime, mnogi ga koriste i kao prilog drugim slasticama, npr. galaktobureku. Također, kao što je poznato, ljeto se mjeri po sladoledima i kupanju u moru.
Iako je vrlo ukusan, neki ga se boje i izbjegavaju jer kao desert ostaje ne tako zdrav izbor. I dok mnogi žele napraviti domaći sladoled kako bi bio što zdraviji, nedostatak aparata za sladoled je prepreka.
U nastavku ćete pronaći četiri načina na koje možete napraviti sladoled kod kuće, bez upotrebe aparata za sladoled uz savjete Akisa Petretzikisa.
S vrećicom za hranu
Materijali:
- 500 gr. vrhnje 35%
- 250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
- 1 žlica ekstrakt vanilije
Za posluživanje:
- desert na žlicu
Implementacija:
1) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u vrč (ili zdjelu).
2) Izmiješajte ručnom pjenjačom i prebacite smjesu u vrećicu za hranu s patentnim zatvaračem.
3) Laganim pritiskom odstranimo zrak, zatvorimo zatvarač i vrećicu prebacimo u zamrzivač na 1 sat. (Nakon 1 sata smjesa će se malo smrznuti na stijenkama vrećice)
4) Vrećicu izvadimo iz zamrzivača i malo pritisnemo rukama da se smjesa izmiješa.
5) Vrećicu vratite u zamrzivač na još 1 sat. (U ovom trenutku će se još više stegnuti i naša će se smjesa početi još više smrzavati)
6) Izvaditi vrećicu iz zamrzivača i ponovno je malo pritisnuti rukama da omekša i smjesa se izmiješa.
7) Isti postupak ponavljamo još 1-2 puta dok se sladoled ne stvrdne.
8) Kad se dovoljno stegne, premjestite je u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratite u zamrzivač na 1 sat.
9) Izvadite iz zamrzivača i poslužite uz žlicu deserta.
Mikserom
Materijali:
- 500 gr. vrhnje 35%
- 250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
- 1 žlica ekstrakt vanilije
Za posluživanje:
- bombon
- čokoladni posipi
- cigara
Implementacija:
1) U zdjelu miksera ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije te izmiješajte pjenjačom.
2) Premjestite posudu u zamrzivač na 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se malo smrznuti na stijenkama zdjele)
3)Izvadite posudu iz zamrzivača i mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.
4)Prebacite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se više stegnuti u sredini ali i na stijenkama zdjele)
5) Izvadite posudu iz zamrzivača i ponovno mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.
6) Postupak ponavljamo još 1-2 puta, dok nam smjesa ne postane čvrsta i rahla.
7) Kad se dovoljno stegne, premjestite je u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratite u zamrzivač na 1 sat.
8) Izvadite formu iz zamrzivača i poslužite s karamelom, čokoladnim posipom i purom.
Uz hladnu vodenu kupku
Materijali:
- 250 gr. vrhnje 35%
- 125 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
- ½ žličice ekstrakt vanilije
- 1 kg kockica leda
- 150 gr. sol
- 50 gr. voda
Za posluživanje:
- med
- jagode
Implementacija:
1) Ulijte kockice leda, sol i vodu u veliku zdjelu i lagano promiješajte žlicom. (Led pomiješan sa soli
stvaraju reakciju i temperatura u posudi doseže čak -17oC, što pomaže bržem zamrzavanju naše smjese).
2) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u srednju metalnu zdjelu, pa zdjelu prebacite u zdjelu s kockicama leda.
3) Izmiješajte ručnom pjenjačom, pokrijte obje zdjele prozirnom folijom i ostavite 10 minuta sa strane u zdjeli s kockicama leda dok se smjesa ne počne smrzavati na stjenkama zdjele.
4) Smjesu mutiti žicom ili ručnim mikserom velikom brzinom 5-7 minuta dok ne postane rahla i čvrsta.
5) Ponovno pokrijte prozirnom folijom i smjesu stavite u zamrzivač na 1 sat.
6) Nakon što je potpuno zaleđeno, izvadite ga iz zamrzivača i poslužite s medom i jagodama.
Jednostavno mikserom
Materijali:
- 500 gr. vrhnje 35%
- 250 gr. hladno zaslađeno mlijeko
- 1 žlica ekstrakt vanilije
Za posluživanje:
- čokoladni sirup
- ljeska
Implementacija:
1) Kremu ulijte u zdjelu miksera i mutite pjenjačom velikom brzinom dok ne postane čvrsti šlag.
2) Dodajte zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije, te tucite još 1-2 minute dok se naša smjesa ne poveže i stegne.
3) Smjesu premjestite u kalup za torte 10×30 cm i prekrijte prozirnom folijom.
4) Prebacite formu u zamrzivač na 2-3 sata dok se ne zamrzne.
5) Izvadite iz zamrzivača i poslužite s čokoladnim sirupom i lješnjacima.
Pogledajte YouTube video poznatog kuhara s tajnama domaćeg sladoleda
enikos.gr