Zagreba Lajfhaki

4 načina za izradu sladoleda bez stroja za sladoled od Akisa Petretzikisa

Sladoled je omiljena ljetna slastica, mladih i starih. Osvježavajuće je, ima mnogo okusa, tako da pokriva sve želje i prilično je lagano. Naime, mnogi ga koriste i kao prilog drugim slasticama, npr. galaktobureku. Također, kao što je poznato, ljeto se mjeri po sladoledima i kupanju u moru.

Iako je vrlo ukusan, neki ga se boje i izbjegavaju jer kao desert ostaje ne tako zdrav izbor. I dok mnogi žele napraviti domaći sladoled kako bi bio što zdraviji, nedostatak aparata za sladoled je prepreka.

U nastavku ćete pronaći četiri načina na koje možete napraviti sladoled kod kuće, bez upotrebe aparata za sladoled uz savjete Akisa Petretzikisa.

S vrećicom za hranu

Materijali:

  • 500 gr. vrhnje 35%
  • 250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
  • 1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

  • desert na žlicu

Implementacija:

1) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u vrč (ili zdjelu).

2) Izmiješajte ručnom pjenjačom i prebacite smjesu u vrećicu za hranu s patentnim zatvaračem.

3) Laganim pritiskom odstranimo zrak, zatvorimo zatvarač i vrećicu prebacimo u zamrzivač na 1 sat. (Nakon 1 sata smjesa će se malo smrznuti na stijenkama vrećice)

4) Vrećicu izvadimo iz zamrzivača i malo pritisnemo rukama da se smjesa izmiješa.

5) Vrećicu vratite u zamrzivač na još 1 sat. (U ovom trenutku će se još više stegnuti i naša će se smjesa početi još više smrzavati)

6) Izvaditi vrećicu iz zamrzivača i ponovno je malo pritisnuti rukama da omekša i smjesa se izmiješa.

7) Isti postupak ponavljamo još 1-2 puta dok se sladoled ne stvrdne.

8) Kad se dovoljno stegne, premjestite je u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratite u zamrzivač na 1 sat.

9) Izvadite iz zamrzivača i poslužite uz žlicu deserta.

Mikserom

Materijali:

  • 500 gr. vrhnje 35%
  • 250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
  • 1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

  • bombon
  • čokoladni posipi
  • cigara

Implementacija:

1) U zdjelu miksera ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije te izmiješajte pjenjačom.

2) Premjestite posudu u zamrzivač na 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se malo smrznuti na stijenkama zdjele)

3)Izvadite posudu iz zamrzivača i mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.

4)Prebacite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se više stegnuti u sredini ali i na stijenkama zdjele)

5) Izvadite posudu iz zamrzivača i ponovno mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.

6) Postupak ponavljamo još 1-2 puta, dok nam smjesa ne postane čvrsta i rahla.

7) Kad se dovoljno stegne, premjestite je u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratite u zamrzivač na 1 sat.

8) Izvadite formu iz zamrzivača i poslužite s karamelom, čokoladnim posipom i purom.

Uz hladnu vodenu kupku

Materijali:

  • 250 gr. vrhnje 35%
  • 125 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
  • ½ žličice ekstrakt vanilije
  • 1 kg kockica leda
  • 150 gr. sol
  • 50 gr. voda

Za posluživanje:

  • med
  • jagode

Implementacija:

1) Ulijte kockice leda, sol i vodu u veliku zdjelu i lagano promiješajte žlicom. (Led pomiješan sa soli

stvaraju reakciju i temperatura u posudi doseže čak -17oC, što pomaže bržem zamrzavanju naše smjese).

2) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u srednju metalnu zdjelu, pa zdjelu prebacite u zdjelu s kockicama leda.

3) Izmiješajte ručnom pjenjačom, pokrijte obje zdjele prozirnom folijom i ostavite 10 minuta sa strane u zdjeli s kockicama leda dok se smjesa ne počne smrzavati na stjenkama zdjele.

4) Smjesu mutiti žicom ili ručnim mikserom velikom brzinom 5-7 minuta dok ne postane rahla i čvrsta.

5) Ponovno pokrijte prozirnom folijom i smjesu stavite u zamrzivač na 1 sat.

6) Nakon što je potpuno zaleđeno, izvadite ga iz zamrzivača i poslužite s medom i jagodama.

Jednostavno mikserom

Materijali:

  • 500 gr. vrhnje 35%
  • 250 gr. hladno zaslađeno mlijeko
  • 1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

  • čokoladni sirup
  • ljeska

Implementacija:

1) Kremu ulijte u zdjelu miksera i mutite pjenjačom velikom brzinom dok ne postane čvrsti šlag.

2) Dodajte zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije, te tucite još 1-2 minute dok se naša smjesa ne poveže i stegne.

3) Smjesu premjestite u kalup za torte 10×30 cm i prekrijte prozirnom folijom.

4) Prebacite formu u zamrzivač na 2-3 sata dok se ne zamrzne.

5) Izvadite iz zamrzivača i poslužite s čokoladnim sirupom i lješnjacima.

Pogledajte YouTube video poznatog kuhara s tajnama domaćeg sladoleda

enikos.gr

Exit mobile version