4 načina za spremanje ljetnih rajčica za zimu

Rajčice su važan izvor okusa, hranjivih tvari i inspiracije, budući da su povrće koje koristimo više nego bilo koje drugo u grčkoj kuhinji, dajući nam neiscrpan broj recepata.

Ljeto, kada su štandovi na tržnici puni sočnih rajčica, prilika je da iskoristite to obilje i spremite ih za zimnicu. Žele, kečap, kisele krastavce, sušene i cijele rajčice, kako god želimo, možemo ih pripremiti kod kuće, osiguravajući kvalitetan rezultat.

Kako bismo imali ukus rajčice iu zimskim mjesecima, a ne posezali za standardnim rješenjima za naša jela, možemo ih čuvati u raznim oblicima.

Rajčica na ribežu: Rajčice naribajte na ribež ili ih ogulite i pasirajte u blenderu. Zatim sok razdijelimo u male najlonske vrećice, odnosno male taperice, i zamrznemo ih. Kada nam zatreba sok, otopimo ga i dodamo u hranu.

Jednostavan umak od rajčice: Rajčice naribajte na ribež ili ih ogulite i pasirajte u blenderu. Zatim prokuhajte rajčicu s maslinovim uljem, posolite. Ako želimo aromatičniji rezultat, dodamo luk i začinsko bilje, te pirjamo dok tekućina umaka ne ispari. Pustite da se ohladi pa ga podijelite u vrećice ili tijesto i stavite u zamrzivač.

Peleti: U pastu od rajčice koristimo samo sol, malo šećera za kiselost i kuhamo oko sat vremena, dok se pasta dobro ne stegne. Čuvamo ga u staklenim posudama koje smo sterilizirali i hermetički zatvorimo.

Sušene rajčice: Za sušene rajčice odaberite duguljaste rajčice sorte cherry ili male crvene rajčice poput pomontorosa. Rajčice prerežite na pola, stavite u tepsiju s korom prema dolje i obilato posolite.

Tepsiju pokrijte tulpanom ili gazom i ostavite ih na suncu nekoliko dana, obično 3 do 4, dok im tekućina ne ispari, ali ne postanu pretvrdi. Noću ih je bolje staviti unutra kako ne bi apsorbirali vlagu. Kad su gotove, stavimo ih u staklenku sa suncokretovim uljem u koje možemo dodati i začinsko bilje, poput origana ili češnjaka.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki