Zagreba Lajfhaki

5 simptoma uzrokovanih intolerancijom na laktozu i sirevi koje smijete jesti

Ako ste se ikada osjećali napuhnutim ili jednostavno mučninom nakon zdjelice sladoleda ili obroka sa sirom, onda ste možda itekako svjesni nelagode koju uzrokuje intolerancija na laktozu.

“Ljudi koji ne podnose laktozu ne mogu u potpunosti probaviti laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima”, kaže Emilie Vandenberg, dijetetičarka nutricionistica na Sveučilištu Ohio Wexner Medical Center u Columbusu.

Intolerancija na laktozu i nedostatak specifičnog enzima

Kako bi probavilo laktozu, vaše tijelo mora proizvesti dovoljno laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu u dva jednostavna šećera: glukozu i galaktozu, objašnjava Vandenberg.

“Većina beba i djece nema problema s proizvodnjom dovoljne količine laktaze, ali kako starimo proizvodimo manje laktaze. To dovodi do intolerancije na laktozu kod mnogih odraslih osoba. Oko 65% odraslih osoba ima određeni stupanj intolerancije na laktozu.”

Postoje dvije vrste intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu može se podijeliti u dvije vrste: primarnu i sekundarnu. “Primarna intolerancija na laktozu je posljedica nedostatka ili smanjene proizvodnje probavnog enzima laktaze koji pomaže u probavi laktoze.”

Sekundarna intolerancija na laktozu “može biti uzrokovana ozljedom površine sluznice crijeva, budući da se laktaza proizvodi na kraju crijevnih organa”, objašnjava. Oni apsorbiraju hranjive tvari iz hrane koju jedete i povlače ih u krvotok kako bi ih prenijeli u druge dijelove tijela gdje se te hranjive tvari mogu bolje iskoristiti.

Sekundarna intolerancija na laktozu može se pojaviti kao rezultat nekoliko stanja, uključujući:

  • Upalne bolesti crijeva.
  • Celijakija.
  • Virusne infekcije.

Postoje i različiti stupnjevi intolerancije na laktozu

“Neki ljudi mogu imati apsolutno nultu proizvodnju laktaze, dok drugi imaju niske razine proizvodnje laktaze”, kaže on za health.usnews.com. “Stoga je moguće da netko s niskom proizvodnjom laktaze podnese jednu ili dvije porcije hrane koja sadrži laktozu bez simptoma. Međutim, mogu osjetiti simptome ako prekorače dvije porcije ili povećaju učestalost unosa laktoze”, objašnjava.

Pet je glavnih simptoma intolerancije na laktozu

Ako osjetite sljedeće simptome, obično unutar 30 minuta do dva sata nakon što pojedete hranu koja sadrži laktozu, možda ne podnosite laktozu.

  • Inflacija
  • Proljev
  • Plinovi i/ili nadutost
  • grčevi
  • Bolest putovanja

Uklanjanje hrane koja sadrži laktozu može pomoći u ublažavanju simptoma.

Osobama koje su intolerantne na laktozu savjetujem da izbjegavaju namirnice koje sadrže laktozu, ne nužno mliječne“, ističe nutricionistica.

Uobičajeni krivci koji sadrže laktozu uključuju:

  • Kravlje mlijeko
  • Kozje mlijeko
  • Sladoled
  • Sir
  • Margarin
  • Maslac
  • Sirutka
  • vafli
  • Palačinke
  • Hotdog
  • Kremaste juhe
  • Preljev za salatu
  • Spremni krumpir

Uklanjanje ove hrane ili njezina zamjena proizvodima bez laktoze može vam pomoći da se osjećate bolje. Ali kada uklonite većinu mliječnih proizvoda, to bi moglo smanjiti vaš unos kalcija. Kako biste to izbjegli, odaberite alternativnu hranu obogaćenu kalcijem, poput sokova, i dodajte drugu hranu s visokim sadržajem kalcija, poput tamnozelenog povrća, tofua, badema, smokava i lososa.

Ne uzrokuju svi mliječni proizvodi simptome

Dok su mliječni proizvodi uobičajeni krivci, nema sva hrana na bazi mlijeka ili hrana koja sadrži mlijeko laktozu. Dobra stvar je što postoje neki mliječni proizvodi koji sadrže malo laktoze.

To uključuje:

  • Tvrdi sirevi.
  • Ricotta sir.
  • Kremasti sir.

“Ljudi koji ne podnose laktozu obično dobro podnose ovu hranu”, kaže ona.

Odaberite proizvode bez laktoze

Ako volite mliječne proizvode i ne želite se odreći nekih namirnica koje vaše tijelo teško probavlja, pogledajte postoji li sličan proizvod bez laktoze. “Postoje i mnogi mliječni proizvodi bez laktoze, poput mlijeka bez laktoze, sladoleda bez laktoze i sira s niskim udjelom laktoze”, kaže nutricionistica Nneka Ricketts-Cameron.

Na primjer, ako ste navikli često piti kravlje mlijeko, pokušajte ga zamijeniti bademovim, zobenim ili drugim biljnim mlijekom kako biste uklonili ovaj izvor laktoze.

priče o zdravlju.gr

Exit mobile version