Jedan od najčešćih izgovora za nepridržavanje zdrave prehrane je cijena. I premda je opskrba svježim povrćem i voćem doista vrijedna investicija (i isplativa), uglavnom nas količine koje na kraju bacimo navode na pomisao da je to u konačnici bačen novac.
Srećom, postoje neki isprobani trikovi koji vaše zdrave sastojke mogu dulje održati svježima. Zato recite zbogom uveloj zelenoj salati, pljesnivim gljivama i proklijalom zelenom krumpiru.
Kako 6 jednostavnih i svakodnevnih sastojaka održati svježima
1. Problem: Mekane banane
Riješenje: Gornji dio banane zamotajte u celofan
Malo je voća koje proizvodi etilen za sazrijevanje, a banane su jedna od njih. Kako ne biste bili pod pritiskom da ih pojedete u roku od nekoliko dana, samo im peteljke (budući da se tamo oslobađa najviše etilena) čvrsto omotajte celofanom. To pomaže u smanjenju emisije etilena, usporava proces zrenja i održava plod dulje svježim.
Zbog ovog plina drugo voće i povrće u blizini brže trune. Poput banana, nektarine, kruške, šljive i rajčice moraju se čuvati odvojeno od ostalih proizvoda.
2. Problem: celer koji se žvače
Rješenje: Zamotajte ga u aluminijsku foliju i čuvajte u hladnjaku
Celer je jedno od onih povrća koje vrlo brzo od hrskavog postane žvakaće i žvakaće, no život ovom povrću možete produžiti ako malo više pripazite na to kako ga čuvate. Nakon što odvojite lišće i stabljiku te ih operete, čvrsto ih zamotajte u aluminijsku foliju. To će zadržati zrak van i vlagu, ali će omogućiti etilen da pobjegne (za razliku od plastičnih vrećica, gdje se zarobi), usporavajući proces sazrijevanja i održavajući povrće svježim nekoliko tjedana.
3. Problem: Uvela zelena salata
Rješenje: obložite dno ladice u hladnjaku papirnatim ručnicima
Svi skupljamo dovoljno zelene salate s namjerom da je dodamo laganim, zdravim salatama za ručak i večeru, ali prije nego što prođe nekoliko dana, lišće uvene i postane kašasto. Kako biste im produžili vijek trajanja, obložite donju ladicu hladnjaka papirnatim ručnicima. Vlaga u hladnjaku je obično ono što uzrokuje da većina voća i povrća izgubi svoju hrskavu teksturu i uvene. Na taj ćete način, međutim, upiti višak vlage i zadržati svoje proizvode hrskavima i svježima.
4. Problem: pljesnive bobice
Rješenje: bobičasto voće prije stavljanja u hladnjak isperite octom
Doći će vrijeme kada će police i pultovi biti ispunjeni ukusnim, lijepim bobičastim voćem, ali i jagodama i trešnjama. Najvjerojatnije će nas šarmirati i napuniti nam košaru. No, znamo li ih pravilno skladištiti? Crveni plodovi vrlo brzo sazrijevaju, postaju mekani i pljesnivi.
Kako biste im produžili rok trajanja, isperite voće octom (jedan dio octa na tri dijela vode), a zatim ponovno isperite običnom vodom kako biste uklonili okus octa. Nakon što se osuši, stavite u posudu i ohladite. Ocat uklanja bakterije, što sprječava razvoj plijesni i dulje ga održava svježim.
5. Problem: Krumpir s klicama
Rješenje: U pomfrit ubacite jabuku
Vrećica krumpira može nam spasiti one dane kada ne znamo što kuhati ili nemamo vremena. Ovo škrobno povrće može se kuhati, pržiti ili peći s gotovo svime i zadovoljit će svakoga. Jedina mana velike vreće krumpira kod kuće je ta što ubrzo počnu nicati i postati kašasti.
Očuvajte svoj krumpir tako da ga pohranite na hladnom i suhom mjestu, jer svjetlost i vlaga poboljšavaju izgled klica.
Još jedan trik: Baci jabuku u torbu. Iako znanstvenici imaju pomiješana mišljenja o tome funkcionira li ovaj trik doista, mnogi tvrde da usporava sazrijevanje i propadanje, produžujući do nekoliko tjedana života. Stoga pokušajte, budite sami sebi sudac.
6. Problem: Skliske gljive
Rješenje: Gljive držite u papirnatoj vrećici, a ne u plastičnoj
Gljive su ukusan, omiljeni sastojak za sve, od salate do omleta za doručak ili jela s bijelim umakom, ali ništa nije neugodnije od kopanja po povrću i pronalaženja sluzavog, pljesnivog. Da bi gljive ostale što svježije, potrebno je jednostavno pregledati način na koji ih čuvate u kuhinji.
Kad ih donesemo kući, skloni smo ih staviti u plastične vrećice, ali za gljive odaberite papirnate. Plastične vrećice zadržavaju vlagu i ubrzavaju kvarenje. Papir omogućuje gljivama da dišu i također uklanja vlagu, usporavajući proces truljenja.
enallaktikidrasi.com