6 ukusnih božićnih slatkiša Steliosa Parliarosa

Kesteni, orasi, čokolada, konjak, voće i aromatizirani maslac sastojci su za božićne slatkiše iz snova.

Božićni kolačići

40 minuta • Jednostavno • Za 900 gr.

200 gr. maslac

200 gr. smeđi šećer

60 gr. smeđi šećer

1 jaje

15 ml mlijeka

400 gr. brašno za sve namjene

2 gr. sol

1 naranča, korica

6 gr. prašak za pecivo

10 gr. Speculoos mješavina začina

Postupak

Sve sastojke staviti u zdjelu miksera i mijesiti dok se ne homogeniziraju. Tijesto razvaljajte u tanki list debljine 3 mm i kalupom za kekse izrežite kolačiće u božićne oblike. Raširite ih u plitke tepsije obložene neprianjajućim papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih. Pecite ih u serijama u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C 15′. Ostavite ih da se ohlade i spremite ih u hermetički zatvorenu kutiju za kekse.

Bilješka

Speculoos mješavina začina sadrži cimet, klinčiće, korijander, đumbir, kardamom i muškatni oraščić. Za pripremu vlastite smjese pogledajte recept ovdje.

Čokoladna pita od oraha
1 sat i 20 minuta Lako| Za 10-12 osoba

Za pitu od oraha

400 gr. orasi

125 gr. šećer u prahu

6 jaja

125 gr. granulirani šećer

250 gr. poklopiti 55%, nasjeckati

na male komadiće

250 gr. maslac

100 gr. brašno za sve namjene

Za prekrivanje

250 gr. vrhnje 35%-36%

250 gr. čokoladna kuvertura 55%

kakao

1 žličica slatki med

Pita s orahom: Orahe samljeti u prah zajedno sa šećerom u prahu. U mikseru umutite jaja sa šećerom u prahu dok ne postanu bijela i pjenasta. Kuverturu zajedno s maslacem otopite u termičkoj kupki (vatrostalnu zdjelu pričvrstite na rub lonca s malo ključale vode, a da podloga ne dodiruje vodu) ili u mikrovalnoj pećnici.

Pomiješajte smjesu od kuverture sa smjesom od jaja i dodajte orahe u prahu. Dodajte brašno i lagano promiješajte pjenjačom. Smjesu izliti u namazanu i pobrašnjenu tepsiju promjera 22-24 cm i visine 5 cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C 45′-50′. Pustimo da se ohladi.

Preljev: Vrhnje zagrijati bez miješanja do malo prije vrenja.Uliti ga u posudu u koju smo stavili nasjeckanu kuverturu i med. Dobro homogenizirati i premazati preko hladne pite od oraha.

Tartufi s kestenom i čokoladom
1 sat + 2 sata čekanja| Lako| Za 10 komada od 90 gr.

1.000-1.200 gr. kesten s korom (imati 500 g čistog kesten pirea ili 500 g gotovog kesten pirea)

130 gr. šećer u prahu

125 gr. maslac na sobnoj temperaturi

125 gr. kuvertura 55% kakaa

30 ml ruma

tartuf, za preljev

Postupak

Prokuhajte kestene u velikom loncu hladne vode dok ne omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade i ogulite ih. Kestene izmiksajte u blenderu tako da ih umutite s pola šećera u prahu. U zdjeli pomiješajte maslac s ostatkom šećera i kuverturom otopljenom u sobnoj kupki (vatrostalnu zdjelu pričvrstite na rub lonca s malo ključale vode, a da dno ne dodiruje vodu) ili u zdjelici. mikrovalna pećnica.

Sjedinite 2 smjese i rum uz miješanje i ostavite neko vrijeme u hladnjaku da se smjesa stegne i da se može oblikovati. Formirati 10 kuglica od 90 g. te ih prekriti tartufom koji smo rasporedili po velikom tanjuru. Ostavite ih u hladnjaku da se stegne oko 2 sata prije posluživanja.

Courabiet pita i krema od badema1 sat i 30′ + 30′ čekanja | Jednostavno | Za 12 OSOBA

Za pitu

300 gr. maslac premekan

110 gr. šećer u prahu

60 ml konjaka

600 gr. pšenično brašno

bjelanjak, istučen

malo bijelih badema

Za kremu

500 ml svježeg mlijeka

100 ml sumade

1 limun, korica

70 gr. šećer

1 jaje

3 žumanjka

40 gr. kukuruzno brašno

Postupak

Krema: Mlijeko i sumadu ulijte u lonac i stavite na vatru zajedno sa limunovom koricom. Šećer pomiješajte s jajima (žumanjcima i cijelim) i kukuruznim brašnom. Prije nego što mlijeko prokuha, 1/3 ulijte u smjesu od jaja, izmiješajte kuhačom za jaja i ulijte u ostatak mlijeka. Miksanje nastavljamo.

Čim se krema stegne i počne mjehuriti, maknite je s vatre. Ulijte u čistu posudu i prekrijte folijom koja će dodirivati ​​površinu kreme. Ohlađenu kremu omekšamo žicom ili u mikseru (na taj način postižemo glatku teksturu) i njome punimo podlogu pite kad je spremna za pečenje.

Tijesto: U zdjelu miksera staviti maslac i brašno i mutiti dok ne postane bijelo i prozračno. Dodajte konjak i brašno te promiješajte. Ostaviti neko vrijeme sa strane da se stegne. Polovicu tijesta rasporedimo u obruč ili tepsiju promjera 24 cm, po obodu, na dnu, oblikujemo obruč od trake tijesta kao gnijezdo. Nadjevati kremom koju imamo prije nego što omekša i ostatkom tijesta koje smo otvorili u limu prekriti slasticu. Premažite površinu bjelanjkom i ukrasite bademima. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50-60 minuta.

Čokoladna jezgra s okusom naranče
30 min+ 1 sat čekanja | Lako

Za bazu

4 bjelanjka

4 žumanjka

100 gr. granulirani šećer

1 naranča, korica

50 gr. pšenično brašno

50 gr. kukuruzno brašno

100-150 ml likera od naranče

Za čokoladnu kremu

250 ml svježeg mlijeka

1 naranča, korica

500 gr. kuvertura 55% kakaa, in

mali dijelovi

500 gr. vrhnje 35%-36%

masne, tučene teksture

jogurt

Postupak

Baza: Mikserom na srednjoj brzini istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Prekinite tučenje, dodajte koricu i malo umućene žumanjke, miješajući marisom. Dodajte prosijano brašno i kukuruzno brašno. Razmažite na silikonsku podlogu ili neprianjajući papir veličine lima i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 10-12 minuta. Po potrebi pecite još malo. Pustimo da se ohladi.

Čokoladna krema: Mlijeko i koricu stavimo u lonac i stavimo na vatru. Kad prokuha, maknite s vatre, pustite da se ohladi, podgrijte i procijedite nad zdjelom s izmrvljenom kuverturom. Dobro homogenizirati i dodati umućeno slatko vrhnje. Lagano promiješajte. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat da se krema stegne.

Uklapanje: Podlogu poprskati likerom i rasporediti polovinu kreme. Zarolajte i stavite na tanjur. Ostatak kreme staviti u kornet i pokriti cijelu površinu slastice. Po želji ukrasite višnjama maraskinom uzduž debla.

Slatki kruh s orasima1 sat i 30 minuta Lako| Za 18 osoba

Za kruh

400 ml svježeg mlijeka

260 ml e.p. maslinovo ulje

1 kg pšeničnog brašna

2 žlice prašak za pecivo

2 žlice kardamom, u prahu

300 gr. smeđi šećer

Za orahe

100 gr. maslac

100 gr. smeđi šećer

300 gr. razni orasi

orasi: Otopite maslac u tavi i dodajte smeđi šećer i orahe. Miješajte dok jako dobro ne porumene. Izvadite, procijedite i sačuvajte ulje koje je iscurilo iz oraha. Neka se ohlade.

Kruh: Mlijeko lagano zagrijte u manjoj posudi. Izvadite i ulijte u zdjelu miksera, tučeći zajedno sa šećerom. Dodajte maslinovo ulje. Polako dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kardamom. Kada se tijesto počne stezati prestati mutiti mikserom i nastaviti ručno.

Dodati polovicu oraha i njihovo ulje koje ste sacuvali,dobro umijesiti i sipati u maslacem i pobrasnjenu tepsiju promjera 28 cm.Preostale orahe rasporediti po povrsini tijesta i dobro pritisnuti da se zalijepe. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 1 sat.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki