Zagreba Lajfhaki

7 grešaka koje možda radite kada organizirate svoj hladnjak

Kuhinja je dio našeg doma koji posjećujemo nekoliko puta dnevno. Tamo pripremamo i skladištimo hranu i iz gore navedenih razloga treba imati vrlo dobru organizaciju.

Dok mnogi od nas pravilno organiziraju svoje police i ormare, čini se da je igra izgubljena u organiziranju hladnjaka. Bez obzira koliko se trudili, postoji velika vjerojatnost da će vam trebati dulje nego što bi trebalo da pronađete točno ono što vam treba u hladnjaku. Ako neprestano i dugo pregledavate njegove police, onda vjerojatno radite jednu ili više od sljedećih grešaka.

Ne stvarate “zone”

Iako je možda primamljivo gurnuti ostatak hrane kako bi se smjestila nova, ovo je jedna od najvećih pogrešaka. Umjesto toga, postavite “zone” za svu svoju hranu i grupirajte ih zajedno. Na primjer, svi mliječni proizvodi trebaju biti na istoj polici, kao i meso i srodni proizvodi. Na taj način točno znate gdje tražiti kada vam nešto treba. Možete kupiti otvorene plastične posude kako biste još lakše grupirali hranu, a također će vaš hladnjak uvijek biti uredan.

Stavite novu hranu ispred

Nadovezujući se na prethodnu pogrešku, također je pogreška staviti sve nove namirnice ispred kada ih izvadite iz vrećica supermarketa. Umjesto toga, provjerite hranu koju već imate i stavite ispred one kojima je rok trajanja kako biste ih lakše pojeli odmah.

Pohranjivanje ostataka na pogrešan način

Kad ne možete pojesti kinesku hranu koju ste dobili, nemojte je hladiti u istoj kartonskoj kutiji u kojoj ste je dobili. Prebacite ostatke u staklene ili plastične posude kako biste izbjegli mirise. Zatim stavite te zašiljke na gornju policu gdje ih je lako uočiti i zgrabiti za brzi obrok.

Koristite ladice na pogrešan način

Vaše su ladice namijenjene za pohranjivanje proizvoda, ali koliko ste često tamo natrpali nešto drugo kad drugdje ne možete naći mjesta? Ovo nije dobra ideja ako želite organiziran hladnjak. Također, obično u ove ladice spremamo i povrće ili voće za koje nije potreban hladnjak kao što su jabuke, kruške, luk i krumpir.

Stavite meso i mliječne proizvode na gornju policu

Budući da je gornja polica često jedna od najtoplijih polica u hladnjaku, skladištenje mesa, ribe i mliječnih proizvoda visoko znači da možete skratiti njihov vijek trajanja. Osim toga, ako ih zamotate u papir iz supermarketa, velika je vjerojatnost da će nešto kapnuti i izazvati nered na polici za koji će vam trebati vremena da počistite. Umjesto toga, spremite meso na donju policu, gdje je hladnije i gdje postoji manji rizik od odgovarajućeg ‘curenja’.

Spremite mlijeko na vrata

Vrata vašeg hladnjaka su najtopliji dio hladnjaka, stoga ih sačuvajte za namirnice koje ne zahtijevaju niske temperature kao što su džemovi, umaci, želei itd.

Ne koristite oznake

Ako se bavite planiranjem obroka za tjedan dana, vjerojatno u svom hladnjaku u svakom trenutku imate raznovrsnu hranu gotovu za jelo. Ali može biti lako zaboraviti kada ste točno napravili te lazanje na konus. Označavanje sve hrane (jednostavni marker i traka će poslužiti) pomoći će vam da pratite koliko vremena imate da pojedete svaku namirnicu i budete sigurni da ne jedete nešto što bi moglo biti pokvareno.

časopis za masline.gr

Exit mobile version