7 najboljih kombinacija namirnica koje sprječavaju razvoj upale

Uz pomoć uvijek radimo bolje, a hrana može postati naš saveznik. Kada kombiniramo određene namirnice, njihove hranjive tvari udružuju snage kako bi proizvele protuupalne prednosti koje nadilaze ono što bismo dobili da ih jedemo pojedinačno. Koje su najbolje prehrambene kombinacije?

7 najboljih kombinacija namirnica koje sprječavaju razvoj upale

Lisnato povrće i maslinovo ulje

Tko je rekao da je mast naš neprijatelj? Istraživanja pokazuju da kombinacija povrća i izvora zdravih masti poboljšava apsorpciju antioksidansa, poput luteina i beta-karotena. Lutein, antioksidans koji se nalazi u lisnatom povrću, poznat je po tome što smanjuje upalu u očima, zbog čega pomaže u sprječavanju neurodegenerativnih poremećaja poput makularne degeneracije. Beta-karoten, još jedan antioksidans, pokazao je općenito smanjenje upale kod starijih osoba. Stoga prelijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svoju sljedeću salatu.

Špinat i borovnice

Ova kombinacija je prirodno najbolja u smoothieju; idealno ju je konzumirati prije i poslije vježbanja. U jednoj studiji, sportaši koji su konzumirali borovnice svaki dan tijekom 6 tjedana smanjili su upalu koja se razvija nakon vježbanja, dok je druga studija pokazala da špinat može poboljšati disanje i protok kisika tijekom vježbanja. Nitrat koji se nalazi u špinatu pomaže mišićima da rade učinkovitije tijekom vježbanja, dok borovnice pomažu u smanjenju bolova nakon vježbanja.

Leća i limun

Ako ste žena u predmenopauzi, u opasnosti ste od razvoja nedostatka željeza i anemije (tj. malog broja crvenih krvnih zrnaca upravo zbog nedostatka željeza). Ova reakcija je rezultat upalnog odgovora. Stoga trebate konzumirati hranu bogatu željezom s agrumima koji imaju visoku razinu karotenoida i askorbinske kiseline, poput limuna, jer to olakšava apsorpciju željeza.

Slatki krumpir i kajenski papar

Posipanjem narančaste hrane poput batata i bundeve kajenskim paprom ili čilijem u prahu pospješujete apsorpciju vitamina A. Ovaj vitamin pomaže kod upalnih stanja kože, poput akni, ali i kod bronhopulmonalne displazije. Osim toga, to je ukusna kombinacija.

Grožđe i maline

Obje su voćke bogate antioksidansima, a znanost je dokazala da što više antioksidansa, to bolje. Maline sadrže elaginsku kiselinu za koju je poznato da pojačava učinak kvercetina koji se nalazi u grožđu. Kada se kombiniraju, oni su protuupalni strojevi. Također, istraživanja pokazuju da njihova kombinacija može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka pluća.

Bademi i kefir

Dodajte malo nasjeckanih badema u zdjelu kefira za zdrava crijeva. Poput jogurta, ovaj mliječni proizvod našem probavnom sustavu osigurava mnoštvo korisnih bakterija i probiotika. Za povećanje ovih dobrih bakterija, kombinirajte kefir s bademima.

Biljna vlakna sadržana u njihovoj koži djeluju kao probiotik, njegujući vlakna koja se nalaze u kefiru. Dobre crijevne bakterije sprječavaju i bore se protiv kroničnih crijevnih upala (kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis).

Češnjak, luk i smeđa riža

Prva dva sastojka uzrokuju loš zadah, ali istina je da su idealan dodatak cjelovitim žitaricama poput smeđe riže i tjestenine od cjelovitog zrna pšenice: zajedno mogu utrostručiti apsorpciju cinka. Cink smanjuje rizik od kroničnih upalnih bolesti (ateroskleroza, rak, neurodegenerativne i autoimune bolesti) za 66%.

enallaktikidrasi.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki