Zagreba Lajfhaki

7 namirnica koje možete jesti bez straha ako ste alergični na hranu

Ako ste alergični na čokoladu, imamo pravu alternativu za vas. Milijuni ljudi diljem svijeta imaju alergije na hranu ili ih mogu razviti tijekom života, poput alergije na češnjak koja se javlja kod starijih ljudi. Gledajte na to kao da vam naš DIY hack i malo pametne kupnje mogu pomoći da izbjegnete najčešće uzroke kada ste domaćin ili pripremate školski ručak ili upravljate vlastitom alergijom.

1. Jaja

Za povremenu zamjenu za jaja u pečenju koristite laneno “jaje”. Pomiješajte jednu žlicu mljevenog lanenog sjemena sa samo tri žlice vode. Ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim dodajte svom receptu. Sjemenke će praktički nestati u gotovom proizvodu. Ako redovito pečete, nabavite prah koji se uglavnom sastoji od krumpirovog škroba i tapiokinog brašna. A za pripreme jaja kao što su fritaje i omleti, odaberite biljnu zamjenu za jaja napravljenu od mung graha koja iznenađujuće dobro oponaša okus i teksturu tučenih jaja.

2. Pšenica

Budući da je gluten protein pšenice, sve što je bez glutena bit će bez pšenice. Za kriške kruha, peciva i peciva odaberite kruh bez pšenice. Pšenica je također sastojak većine umaka od soje, umjesto toga koristite organske aminokiseline soje ili kokosa.

3. Kravlje mlijeko

Alergije na mlijeko uzrokovane su bjelančevinama u mlijeku većine sisavaca, pa je najbolje odabrati biljno mlijeko poput badema, kokosa ili riže. Intolerancija na laktozu nije alergija, to znači da tijelo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze i ne može preraditi prirodni mliječni šećer.

Ako želite više proteina, probajte sojino mlijeko ili mlijeko od graška, oba sadrže osam grama po šalici. Nasuprot tome, neka zobena mlijeka imaju samo tri grama po porciji. Koje god mlijeko odabrali, pobrinite se da bude obogaćeno kalcijem i vitaminom D za podršku zdravlju kostiju, baš kao i kravlje mlijeko.

4. Soja

Probajte kokosove aminokiseline umjesto soja umaka. Dobiva se iz soka kokosovih palmi, nešto je gušći i slađi te manje slan, ali još uvijek bogat umamijem. Samo dodajte više soli u recept.

5. Maslac od orašastih plodova i sjemenki

Ako maslac od kikirikija ili badema zamijenite suncokretovim maslacem, imajte na umu da su sjemenke također čest alergen. Kako biste izbjegli i orašaste plodove i sjemenke, potražite maslac napravljen od graška ili slanutka. Njihova je tekstura slična onoj maslaca od kikirikija, a njegov okus lako djeluje u kolačićima i pločicama.

6. Plodovi mora

Poput “mesa” biljnog podrijetla, veganska morska hrana sada je stvarnost. U rashladnom prostoru potražite hamburgere od “lososa” i “ribe”, napravljene od mješavina koje uključuju proteine ​​graška i soje.

7. Čokolada

Budući da se često radi s mliječnim proizvodima i proizvodi u opremi koja prerađuje orašaste plodove, čokolada može biti teška za osobe s alergijama. Čokoladne slatkiše u potpunosti bez orašastih plodova, ali ne i mliječnih proizvoda, kao što su tartufi, karamele, slastice i blagdanski slatkiši, možete naručiti online na vermontnutfree.com.

theissue.gr

Exit mobile version