Zagreba Lajfhaki

7 pogrešaka koje radimo s tavama s neprijanjajućim premazom i kako ih izbjeći…

Neprianjajuće posuđe je pogodno u kuhinji. Međutim, obično su skuplji i zahtijevaju više pažnje pri rukovanju. U protivnom im se životni vijek drastično smanjuje, a oštećenje premaza može biti štetno za naše zdravlje.

Nije nimalo teško doslovce uništiti neprijanjajuću tavu. Neki neprijanjajući premazi posebno su izdržljivi – to je ujedno i najskuplje posuđe – ali svi zahtijevaju brigu pri korištenju, čišćenju i skladištenju.

Pa pogledajmo najčešće pogreške koje činimo, a koje smanjuju učinkovitost i životni vijek naših tava i tava.

1. Koristimo metalne žlice, lopatice i hvataljke

Opasnost broj jedan od neljepljivog premaza je metalna žlica koja miješa hranu ili metalna lopatica koja poslužuje hranu ili još gore struganje ostataka. Čak i povremeno miješanje običnom vilicom može izgrebati premaz. Sve što je metalno zabranjeno je za posuđe s neprijanjajućim premazom jer će stvoriti ogrebotine koje će se u vrlo kratkom vremenu uništiti.

Dakle, prva stvar koju radimo kada kupujemo tavu s neprijanjajućim premazom je ulaganje u drveni ili plastični alat. Sjećamo se da to dvoje ide zajedno, jedno bez drugog ne ide.

2. Metalni noževi

U istom smislu, ne koristimo metalne noževe za rezanje komada ili dijelova unutar neprianjajuće posude. Bez obzira na to koliko smo oprezni, oštar nož će izgrebati premaz i neljepljivo svojstvo će prošetati.

Ako iz nekog razloga ne želimo prebaciti hranu ili desert u drugu posudu za rezanje i posluživanje, ne zaboravite koristiti drvo, plastiku ili silikon. Na tržištu sada lako možemo pronaći sve vrste alata za kuhanje od ovih materijala.

3. Kuhanje na visokoj temperaturi

Većina neprianjajućeg posuđa dizajnirana je za kuhanje na niskim ili srednjim temperaturama. Previše topline može ih istrošiti ili “napuhati” završni sloj ili uzrokovati lagano savijanje. Većina proizvođača na ambalaži daje detaljne upute o otpornosti na visoke temperature i bilo bi dobro da ih se pridržavate.

4. Velike promjene temperature

Nakon što smo ispekli aromatične polpete i nakon što smo ih lijepo servirali na tanjur, lonac stavimo pod slavinu s hladnom vodom da se “zatvori”. Velika pogreška. Nagla promjena temperature, s vruće na hladno, može oštetiti premaz. Ako je tanak, može se oljuštiti ili deformirati. Ako se tava oguli, trebamo je baciti. Ako se premaz deformira, to će utjecati na površinsku raspodjelu topline i performanse.

5. Tvrde žice u čišćenju

Kako čistimo tavu koja se ne lijepi? Ako ga želimo uništiti, postoji jedan način: trljati ga žicom koju imamo u sudoperu kako bismo očistili izdržljive aluminijske posude. Neprianjajuće posuđe vrlo je osjetljivo i zahtijeva nježno rukovanje: toplom vodom, sapunom i mekom spužvom. Pustite ih da se namaču neko vrijeme i nježno ih očistite, bez trljanja. Ako se dobro namoče, sav će se ostatak ukloniti.

6. Omiljena perilica posuđa

Obožavamo perilicu posuđa i to nam je božji dar, ali iskreno nije dobra ideja stavljati osjetljive tave koje se ne lijepe u perilicu. Većina deterdženata za pranje rublja je preoštra i često pranje može oštetiti premaz. Zato ih uvijek peremo ručno i pustimo da se potpuno osuše prije spremanja.

7. Vrijeme skladištenja

Nakon kuhanja i pranja slijedi skladištenje, koje je, da, također važno. Ako tavu jednostavno stavimo u ladicu i u nju bacimo razne metalne alate poput lopatica, hvataljki i sl., uzrokovat ćemo razne ogrebotine ili udubljenja na premazu. Posuđe s neprijanjajućim premazom uvijek postavljamo pažljivo i ne ostavljamo oštre predmete blizu njih ili još gore unutar njih.

Kada spremamo neprianjajuće tave i možemo ih stavljati jednu u drugu, između njih obavezno stavimo male ručnike ili dupli komad kuhinjskog papira.

Sjećamo se da posuđe s neprijanjajućim premazom ima kraći vijek trajanja od ostalih i svakako ga mijenjamo kada vidimo da se prvo istrošilo.

Studije su još uvijek neuvjerljive o tome jesu li istrošeni premazi štetni za naše zdravlje, ali bolje je ne koristiti izgrebano posuđe.

časopis za masline.gr

Exit mobile version