Zagreba Lajfhaki

7 različitih načina kuhanja crvenog slatkog krumpira

Batat je vrlo hranjiv i zdrav, a zahvaljujući posebnom okusu pogodan je za slane i slatke pripreme. Ako ne znate kako ih skuhati, imamo rješenje za vas.

Pronašli smo 7 različitih slanih recepata koji će ih pokrenuti. Mogu stajati kao prilog vašem glavnom jelu, jesti se kao međuobrok, pa čak i kao glavni obrok ili desert!

Pogledajte naše prijedloge u nastavku…

Punjeni slatki krumpir s cheddarom i slaninom

Vrlo ukusno i zdravo predjelo, koje može stajati i kao glavni obrok, ovisno o nadjevu koji dodate i naravno o količini koju konzumirate. Recept se priprema u dvije faze. Batat prije svega zapecite u pećnici oko 20-25 minuta, dok ne omekša (ili ga stavite u mikrovalnu na 12 minuta). Zatim ga prepolovite i dodajte cheddar, vlasac i slaninu. Pecite oko 15 minuta i poslužite!

Duplo pečeni slatki krumpir

Razlika u odnosu na gornji recept je u načinu pečenja. Ovdje inače krumpire pečemo u pećnici oko 45 minuta. Zatim ih narežemo na četvrtine i pažljivo im odstranimo veći dio unutrašnjosti koju stavimo u zdjelu da se pomiješa s ostatkom nadjeva.

Uz naše začine (naglašavamo da se batat dobro slaže s origanom i paprikom, ali i s dimljenom paprikom) dodajemo sireve, mladi luk, čak i slaninu ili druge sastojke koje možemo voljeti poput paprike ili nasjeckane čili papričice. Smjesom napunite krumpire, stavite ih na papir za pečenje i pecite 15-20 minuta dok ne omekšaju.

Hasselback ili harmonika slatki krumpir

Jeste li probali krumpiriće na harmonici koji su prije nekog vremena postali viralni? Na isti način možete pripremiti i harmoniku batat! Narežete ih pa dodajete začine koje želite. Paprika i origano se odlično slažu sa slatkim krumpirom na primjer. No, ako svojoj pripremi želite dati slađu notu, možete dodati marshmallows ili cimet. Ovom tehnikom krumpir postaje hrskav izvana, a mekan iznutra.

Čips od batata

Umjesto kupovne grickalice izvana koja će sigurno biti prilično nezdrava i sadržavati konzervanse, možete sami pripremiti domaći čips, pa čak i od batata!

Slatki krumpir s mržnjom

Ako želite prilog koji se…topi u ustima, onda će vas ovaj recept oduševiti. Kaša će učiniti krumpir vrlo mekanim iznutra. Priprema je laka. Za 3 srednja slatka krumpira trebamo 2 žličice. slatka mržnja U zdjeli pomiješajte miso, malo otopljenog maslaca te sol i papar, a zatim dodajte slatki krumpir, nakon što ste ga narezali na ploške. Dobro izmiješajte da budu ravnomjerno prekrivene smjesom i pecite 30 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje.

Da bi krumpir bio još mekši, pomiješajte 1 žličicu. slatkog jabučnog octa sa žličicom. slatkog javorovog sirupa i prelijte krumpire čim ih izvadite iz pećnice. Ako želimo, u serviranje dodamo i ružmarin.

Pire od batata i rabarbare

Umjesto pirea možete napraviti pire od batata koji je hranjiviji i vašem stolu daje posebnu notu. Nakon pečenja krumpire očistite i izgnječite posebnim alatom kojim mi pravimo pire, dodajući malo maslaca, mlijeka i začina po želji. Ovo je najjednostavnija verzija.

Ako želite nešto promijeniti, možete spojiti slatki krumpir s revom i malo češnjaka. Ovdje je postupak drugačiji: krumpir očistite, narežite na kockice i kuhajte s repom (za 450 g batata potrebna su nam 2 repa) 12-15 minuta dok ne omekša. Nakon zatvaranja oka lonac poklopite i ostavite neko vrijeme u vrućem oku.

Zatim u šerpu ulijte maslac i nakon što se rastopi dodajte listove svježe kadulje, a potom i 2 nasjeckana češnja češnjaka. Dodajte povrće i nakon što prokuha, zgnječite smjesu posebnim alatom za pire i poslužite.

Pečeni slatki krumpir s pekan orašima i brusnicama

Zdrav, originalan i slađi prijedlog za kuhanje batata. Recept počinje u pećnici, a završava u tavi. Ovdje spajamo slatki okus krumpira s kiselkastim brusnicama i ljutom papričicom. Vrlo hranjiv recept jer sadrži mnogo superhrane.

Krumpir (oko 1 kg) narežite na ploške i pecite u pećnici oko 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i poklopite da se ne ohlade. Pomiješajte u posudi 1 žličicu. jušna žlica meda, pola žličice. slatke kurkume, pola žličice. slatko bukovo, 1 žličica. slatkog soja umaka i dobro promiješajte. Zatim u tavu stavite malo maslaca i 2 komada nasjeckane slanine te pustite da se kuha 5-6 minuta (u zdravijoj verziji recepta dodajte dimljenu puretinu ili preskočite ovaj korak).

Dodajte mješavinu meda i dobro promiješajte, a na kraju dodajte krumpir zajedno s 2 žličice. juhe od brusnice i 2 žličice. žlice nasjeckanih pekan oraha ili lješnjaka. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Poslužite vruće.

Ovaj recept može biti potpuno sladak ako izbacimo sojin umak i začine te dodamo samo med, cimet i orašaste plodove i/ili zob.

časopis za masline.gr

Exit mobile version