Zagreba Lajfhaki

7 tradicionalnih grčkih namirnica koje su super zdrave

U inozemstvu Grci slove za ljude koji žive dulje i imaju nižu stopu kroničnih bolesti od drugih naroda na planetu. To je vjerojatno zbog prehrane koja je puna plodova mora, voća, povrća, žitarica, graha i zdravih masnoća.

Zapravo, mediteranska prehrana temelji se na tradicionalnoj grčkoj prehrani i drugim sličnim prehrambenim obrascima susjednih zemalja, poput Španjolske, Italije i Francuske.

Istraživanja pokazuju da slijeđenje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa, pretilosti i prerane smrti.

U nastavku ćete pronaći 7 tradicionalnih grčkih namirnica koje su izuzetno zdrave

  1. Tzatziki
  2. Salata od patlidžana
  3. Lišće grožđa
  4. Divovi u pećnici
  5. Pileća juha od jaja i limuna
  6. Leća
  7. suvlaki

Tzatziki

Iako je vrlo kremast, prilično je niskokaloričan, s oko 35 kalorija u 2 žlice. Pravi se od procijeđenog jogurta, krastavaca i maslinovog ulja.

Procijeđeni jogurt ima smanjen udio laktoze i povećanu količinu proteina. Samo 100 grama procijeđenog jogurta osigurava 10 grama proteina.

Protein je jedan od naj važne hranjive tvari za mršavljenje. Može pomoći u smanjenju apetita, regulirati hormone gladi i poboljšati rad metabolizma.

Salata od patlidžana

Dobiva se miješanjem ili pasiranjem pečenih patlidžana s maslinovim uljem, češnjakom i limunovim sokom. Slično je jelu pod nazivom baba ghanoush, koje potječe s Bliskog istoka.

mPatlidžani su dobar izvor vlakana i antioksidansa, koji se bore protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali postoje u okolišu, ali se stvaraju i u tijelu. Mogu uzrokovati oštećenje stanica koje se povezuje sa starenjem, rakom i kroničnim bolestima.

Patlidžani sadrže snažan antioksidans koji se zove nasunin. Istraživanja pokazuju da nasunin može smanjiti slobodne radikale i zaštititi zdravlje mozga.

Plus, salata od patlidžana uključuje sok od limuna i češnjak, koji pružaju dodatne zdravstvene prednosti. Češnjak može ojačati imunološki sustav i pomoći u prevenciji bolesti srca, dok su limunovi bogati vitaminom C i pomažu srcu te mogu spriječiti bubrežne kamence.

Lišće grožđa

Obično su punjeni rižom, začinskim biljem i povremeno mesom. Nadjev može varirati, a time se mijenja njihov sadržaj masti i kalorija.

Listovi vinove loze sadrže malo kalorija i puno vlakana. Također imaju velike količine vitamina A i vitamina K. Osim toga, vrlo su bogati antioksidansima. Istraživanja su pokazala da lišće grožđa ima 10 puta jaču antioksidacijsku aktivnost od soka ili pulpe grožđa.

Dolmade su aromatizirane raznim biljem i začinima koji imaju višestruke zdravstvene prednosti. Na primjer, mnogi recepti koriste peršin i kopar. Potonji se smatra dobrim izvorom antioksidansa, koji mogu usporiti rast bakterija i gljivica mnogih bolesti. Također može poboljšati zdravlje probavnog sustava.

Osim toga, peršin je izvrstan izvor vitamina K, budući da 5 grančica osigurava više od 100% vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Ovaj poseban vitamin ne samo da pomaže zgrušavanju krvi, već podržava i zdravlje kostiju i srca.

Divovi u pećnici

Grah je vrlo bogat hranjivim tvarima i odličan je i važan izvor proteina za vegetarijance.

Pomažu kod mršavljenja jer imaju visok udio vlakana i proteina. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu više graha imaju manji rizik od srčanih bolesti. Grah pomaže u kontroli šećera u krvi.

Pileća juha od jaja i limuna

Pileća juha se stotinama godina preporučuje kao pomoć u borbi protiv prehlade i gripe. Zanimljivo, neka istraživanja sugeriraju da pileća juha ne samo da može pomoći u smanjenju simptoma prehlade i gripe, već može pomoći iu njihovoj prevenciji.

Ranija studija otkrila je da karnozin, spoj u juhi bori se protiv gripe u ranoj fazi. Međutim, brzo se metabolizira i stoga su njegovi učinci privremeni.

Osim svojih potencijalnih svojstava jačanja imuniteta, liker od jaja također sadrži visoku razinu proteina iz piletine i jaja, dok ima relativno malo kalorija. Međutim, može biti bogat natrijem i možda nije najbolji izbor za ljude koji su osjetljivi na sol.

Leća

Izvrstan je izvor proteina i vlakana. Samo jedna šalica leće sadrži 18 grama proteina i 16 grama vlakana. Leća je popularna na cijelom Mediteranu i sadrži mnogo vitamina i minerala. Jedna šalica kuhane leće sadrži folnu kiselinu, mangan, željezo, vitamin B1, cink.

Ove hranjive tvari čine leću izvrsnom vegetarijanskom hranom. Istraživanja su pokazala da leća može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, borbi protiv raka, kontroli šećera u krvi i kolesterola.

suvlaki

Ako se konzumira s pravim sastojcima, souvlaki može pomoći tijelu da dobije energiju. Nutricionisti je ne preporučuju zbog pite, a time i povećane količine ugljikohidrata koje sadrži. Međutim, odabir pite od više žitarica ili kukuruzne pite mogao bi ograničiti učinke. Također bi bilo dobro izbjegavati majonezu i dati prednost tzatzikiju, iz gore navedenih razloga.

U isto vrijeme, meso osigurava mnoge hranjive tvari kao što su proteina, željeza i vitamina B skupine. Osim toga, meso je kompletan protein, što znači da ima sve esencijalne aminokiseline. Pokazalo se da visokoproteinske dijete pomažu kod mršavljenja i osjećaja sitosti.

enikos.gr

Exit mobile version