8 najboljih i najpovoljnijih proljetnih vrsta voća i povrća

Odabir sezonskog voća i povrća nije dobar samo za vas nego i za planet, ali što znači “sezonska hrana”? Ukratko, voće i povrće raste u različitim klimatskim uvjetima i stoga imaju različita godišnja doba u kojima uspijevaju. Iz tog su razloga proizvodi koji se jedu u sezoni najukusniji i najhranjiviji.

Kako proljetne temperature rastu i tlo postaje malo toplije, nekoliko novih biljaka počinje rasti za još jednu sezonu rasta. Zbog toga je proljeće odlično vrijeme za iskorištavanje onoga što priroda nudi.

8 najboljih i najpovoljnijih proljetnih vrsta voća i povrća

1. Luk

Luk je povrće broj 1. Oni su super svestrani, mogu biti stvarno ukusni i nude nutritivne prednosti. Pola šalice nasjeckanog sirovog luka sadrži oko 32 kalorije, 1 gram proteina, 0 grama masti i 7 grama ugljikohidrata. Osim toga, luk osigurava minerale i vitamine, poput kalija, vitamina C i folata, koji će vam pomoći da zadovoljite svoje potrebe. Luk također ima antibakterijska svojstva koja jačaju imunološki sustav i ublažavaju sezonske alergije.

2. Grašak

Grašak je vrlo hranjiv i ekonomičan, bilo da je svjež, smrznut ili konzerviran. To je sjajan način da dodate malo zelenila tjestenini, juhama, salatama ili složencima.

3. Zelje

Postoji toliko mnogo razloga da volite zelje. To je jedna od namirnica najbogatijih hranjivim tvarima na planeti, što znači da je prepuna vitamina, minerala i vlakana u svakom zalogaju. Osim toga, jedna je od najbrže rastućih kultura. Zelenju je obično potrebno samo četiri do šest tjedana da prijeđe od sjemena do žetve, što ga čini odličnim izborom za proljeće i rano ljeto jer također uspijeva i na nižim temperaturama.

4. Mrkva

Mrkva je jedno od onih povrća koje je dosta zasitno, dostupno tijekom cijele godine, dugo stoji u hladnjaku i posebno je punog okusa u proljeće. Mrkva je bogata vitaminom A, vitaminom C i kalcijem, nutrijentima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja očiju, imuniteta i srca te smanjiti kroničnu upalu.

5. Šparoge

Šparoge su još jedno proljetno povrće s potpisom. Možete ih kuhati, peći, roštiljati ili kuhati na pari. Šparoge su izvrstan izvor hranjivih tvari poput vlakana, vitamina C, folata i vitamina K koji mogu pomoći u svemu, od zdrave probave do imunološke funkcije i protoka krvi, izvještava nutricionistica Jessica Ball na eatingwell .com.

6. Jagode

Niti jedno voće ne priziva proljeće kao svježa sezonska jagoda. Jagode su jedno od onih voća koje imaju stvarno primjetnu razliku u okusu, u sezoni i izvan nje. Svježe jagode mogu biti skupe, stoga razmislite o zamrzavanju ako ih kupujete puno.

7. Ananas

Vjerovali ili ne, vrhunac sezone za ovo popularno tropsko voće počinje u ožujku. Budući da mnogi od nas ne žive u područjima gdje je realno kupiti svježi lokalni ananas, korist od proljeća je što će ananas vjerojatno biti ukusniji. Kupnja smrznutog ananasa također je odlična opcija jer se uvijek bere u najvišoj zrelosti i odmah zamrzava kako bi se sačuvala njegova hranjiva vrijednost i okus.

8. Citrusno voće

Proljeće je vrhunac sezone za razne ukusne agrume, uključujući limune, limete, naranče i grejp. Iako su izvrstan način za dodavanje okusa jelima, također mogu biti zvijezda slatkih i alkoholnih pića.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki