Istina je da u kuhinji provodimo nekoliko sati, pa želimo da to bude ugodan prostor. Da bi to postigla, nije dovoljno da bude čista i uredna, već i da nema jakih mirisa kojima je često opterećena. Jer lijep miris pridonosi općoj atmosferi prostora. Kako to postići na trajnoj osnovi? Nekoliko dobrih navika dovoljno je da uvijek imamo mošusnu kuhinju, bez obzira što skuhali.
Evo 8 dobrih navika koje smo isprobali u praksi i nećemo prestati primjenjivati.
Čišćenje filtera nape
Jedna važna točka koju ne čistimo redovito koliko je potrebno su filtri naše nape, koji skupljaju puno masnoće tijekom uporabe. Dakle, ne upija neželjene mirise onoliko učinkovito koliko bi mogla, a čak i sama može uzrokovati neugodne mirise. Zato ih je dobro očistiti sapunom i toplom vodom kad god se zaprljaju.
Odmah bacite ostatke hrane
Što dulje nepojedenu hranu ostavljamo u kuhinji, veća je vjerojatnost da će početi smrditi. Zato je bolje staviti ostatke hrane u hermetički zatvorene posude i odmah baciti ostatke hrane, nego ih pustiti da nam leže na neopranom suđu, na pultu ili u sudoperu.
Redovito pražnjenje našeg smeća
Nije potrebno spominjati da je kanta za smeće leglo neugodnih mirisa. Stoga ga moramo često prazniti. A posebno kada kuhamo nešto što jako miriše na primjer ribu. Tamo je dobro sve što nam ne treba baciti u smeće i odmah odnijeti u kantu u našem susjedstvu.
Začinsko bilje u posudama
Sprječavanje neželjenih mirisa svakako je nešto što uvijek trebamo imati na umu. Ako želimo imati kuhinju s lijepom atmosferom, moramo joj dodati lijepe mirise. Jedan od načina je da na pultu držimo svježe začinsko bilje, poput kadulje, metvice, origana ili korijandera. Ne samo da će prostor dobro mirisati, već ćemo ih odmah imati za upotrebu u raznim kulinarskim pripremama.
Čišćenje nereda čim se stvori
Metoda čišćenja dok prljamo nije samo provjeren način koji nam štedi dragocjeno vrijeme. Također nam može pomoći da izbjegnemo neželjene mirise u kuhinji. Dok kuhamo, također čistimo zaprljane površine i posuđe prije nego što se zaprljaju. Tako se loši mirisi neće imati vremena proširiti prostorijom.
Dobra ventilacija
Da biste se riješili jakih mirisa, potrebna je dobra ventilacija, bilo da to znači otvaranje prozora ili dvorišnih vrata. To pomaže u cirkulaciji svježeg zraka, što smanjuje sve mirise kuhanja koji bi inače bili zarobljeni u prostoriji.
Izrada prirodnih mirisa prostorija
Kako bi nam kuhinja ugodno mirisala, možemo napraviti i prirodni miris za prostoriju. Tako u loncu možemo pirjati štapiće cimeta, klinčiće i koricu naranče. Ako opet želimo neutralizirati neugodne mirise onda možemo prokuhati malo octa.
Ukrasite svježim ili suhim cvijećem
Ne postoji ništa bolje za stvaranje prekrasne atmosfere u prostoru od svježeg cvijeća. Ako pak želite da njihov lijepi miris duže potraje, možete ih objesiti naopako i pustiti da se tako osuše.
časopis za masline.gr