Zagreba Lajfhaki

Ako dijete krene u školu a da nije ni popilo mlijeko, pogledajte što učiniti da promijenite situaciju

Stručnjakinja daje ideje za zdrav i ukusan doručak, ali i za bolje prehrambene navike djece

Kako će ih unaprijediti? prehrambeni navike djece? Što se preporuča svakodnevno konzumirati barem kao doručak; Na ova pitanja odgovara Theofanis Georgopoulospredavač aplikacija na Odsjeku za znanost o hrani i nutricionizam na Sveučilištu u Tesaliji, pružajući korisne savjete, također povodom početka nove školske godine.

Roditelji, ali i sama djeca, naglašava za Atensko-makedonsku novinsku agenciju, zabrinuti su koje namirnice trebaju konzumirati tijekom dana. Važno je da ne budu lišeni potrebnih hranjivih tvari za njihov rast. Prema njegovim riječima, prehrambene navike djece trebale bi slijediti njezin model Mediteranska prehrana za nju prevencija pretilosti u dječjoj dobi. Dječja prehrana treba sadržavati namirnice s visokim udjelom vitamini, minerali, elementi u tragovima, dijetalna vlaknapoput povrća, krumpira, mahunarki, proizvoda od cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, hladnog mesa i ribe. Osim toga, treba izbjegavati namirnice koje sadrže visok udio šećera, bijelog brašna, zasićenih masti, a istovremeno su siromašne nutrijentima.

Iako je u školi naglašena važnost doručka za metabolizam i mentalnu bistrinu, ističe se da većina djece (i roditelja) napušta dom bez doručka.

Indikativno, preporučuje se svakodnevno konzumiranje barem za doručak:

  • 1 čaša svježeg punomasnog mlijeka
  • poluobrano mlijeko sa žitaricama za doručak (bez dodatka čokolade)
  • tost (sa nemasnim sirom, bez maslaca, margarina i narezaka)
  • dvopek s medom i 1 čaša svježeg punomasnog mlijeka
  • sezonsko voće
  • Solunska lepinja (iz susjedne pekare)

Što se tiče desetog obroka tijekom školskog odmora, općenito treba izbjegavati sljedeće namirnice:

  • razne grickalice s puno soli (npr. čips, škampi i sl.)
  • slatka pića (bezalkoholna pića, sokovi).
  • lisnato tijesto jer sadrži puno zasićenih masnoća (pita sa sirom, pita od špinata, pita s kobasicama, pizza itd.)
  • peciva s puno masnoće (npr. keksi, torte, itd.)

Za vikende se preporuča sljedeće:

  • dvopek (sa sirom i puretinom ili samo s nemasnim sirom) i 1 voćka
  • sendvič ili mali baget sa sirom, puretinom, zelenom salatom (bez umaka od majoneze)
  • Arapska pita ili tortilja sa sirom, puretinom i raznim povrćem (npr. ribana mrkva, zelena salata, rajčica)
  • integralne prezle ili solunski rolat
  • pečeni omlet s 1 kriškom integralnog ili raženog kruha
  • integralni kruh s tahinijem ili maslacem od kikirikija
  • tostirani kruh s avokadom i krem ​​sirom (npr. svježi)
  • jogurt s bademima ili orasima ili pahuljicama i 1 voćka
  • krekeri od integralnog brašna sa trokutićima sira i štapićima od povrća (krastavac, mrkva i sl.)
  • voćna salata (sa raznim voćem i ribanim orašastim plodovima ili jogurtom)

Naposljetku, ako dijete ima zdravstvenih problema (npr. dijabetes, pretilost, hiperlipidemija, alergija na hranu), roditelji bi trebali slijediti personalizirane savjete nutricionista.

Pročitajte također:

Roditelji: Spakirajte zdrave grickalice za školu – savjetuje nutricionist

Tako ćete uživati ​​u hrani bez nadutosti i probavnih smetnji

Napuhavanje: Svi pokreti koji olakšavaju

Exit mobile version