Alternativni dodatak kavi koji snižava kolesterol, tlak i upale

Ovaj jednostavan potez ne samo da će vam pružiti obnovljeno iskustvo okusa, već i mogućnost da se brinete za svoje zdravlje

Ako tražite zdraviju verziju svog jutarnjeg obroka, bilo da se radi o zdjelici žitarica, šalici čaja ili kavadobra ideja je zamijeniti kravlje mlijeko s sojino mlijeko, tvrde kanadski istraživači u novom pregledu objavljenom u BMC Medicina.

The sojino mlijekobiljna alternativa, prvi put je stekla popularnost 1990-ih kao alternativa tradicionalnom kravljem mlijeku. Međutim, njegova privlačnost je oslabila posljednjih godina, uglavnom zbog službene oznake kao “visoko prerađena hrana”zbog visokog dodanog šećera. U isto vrijeme, druge mliječne alternative, poput bademovog i zobenog mlijeka, također su postale popularne.

Međutim, nova studija sa Sveučilišta u Torontu podupire sojino mlijeko, ističući da je još uvijek povezano s značajne zdravstvene prednosti. Istraživači su proveli opsežnu analizu 17 studija, u kojima je sudjelovalo više od 500 ljudi, kako bi ispitali učinke zamjene kravljeg mlijeka sojinim mlijekom. Svako istraživanje trajalo je oko 4 tjedna, a sudionici su u prosjeku konzumirali 500 ml mlijeka – kravljeg ili sojinog – dnevno.

Nalazi su bili zapanjujući: u svim je studijama zamjena kravljeg mlijeka sojinim mlijekom bila povezana s niže razine kolesterola, smanjen krvni tlak i smanjeni markeri upale. Te su dobrobiti dovoljne, prema istraživačima, da podrže deklasificiranje sojinog mlijeka kao “visoko prerađene hrane”, pri čemu naglašavaju da je ova kategorizacija pogrešna. Kako bi poduprli ovaj argument, istraživači obično navode da sojino mlijeko sadrži cca 60% manje šećera od govedine. To, u kombinaciji s dobrobitima za zdravlje, potvrđuje tvrdnju da je sojino mlijeko zdravija opcija.

Vrijedi ipak napomenuti da i sojino mlijeko i dr opcije biljnog podrijetla nedostaju u nekim nutrijentima u usporedbi s govedinoma svaki ima drugačiji nutritivni profil. Konkretno, brojna su istraživanja istakla mlijeko na bazi graška kao najbližu vegetarijansku alternativu kravljem mlijeku u smislu sadržaja hranjivih tvari. Među raznim opcijama biljnog podrijetla — poput mlijeka od badema, indijskog oraha, kokosa, konoplje, zobi i riže — mlijeko od graška imalo je najviše razine fosfor, cink i selendok je najbogatije sojino mlijeko magnezij. Međutim, pokazalo se da su sva biljna mlijeka općenito nutritivno inferiorna u odnosu na kravlje mlijeko.

Uzimajući u obzir razne zdravstvene dobrobiti povezane s opcijama biljnog podrijetla, odaberite onu koja najbolje odgovara vašim prehrambenim potrebama. Međutim, sljedeći put kada napunite jutarnju šalicu, pokušajte je preliti sojinim mlijekom. Ovo bi mogao biti mnogo korisniji potez nego što mislite.

Pročitajte također:

Mlijeko u kavi: U konačnici (ne) bismo ga trebali izbaciti – pogledajte zašto

Rak dojke: Poznato piće koje povećava rizik do 80%

Rak prostate: Omiljeno piće povećava rizik za 25%

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki