Zagreba Lajfhaki

Alternativni sok s najviše antioksidansa – Nije neuredan i ima ugodan okus

Kombinacija spojeva koji promiču zdravlje, probiotičkih prednosti i privlačnog okusa ovog eksperimentalnog pića čine ga idealnom zamjenom za kombuchu

Posljednjih godina među alternativnim namirnicama koje promiču zdravlje pojavila se i kombucha, zahvaljujući svom doprinosu crijevnom mikrobiomu i jačanju imunološkog sustava. Međutim, novija studija ističe drugo piće, pristupačnije i možda manje… neuredno i s poznatijim okusom.

Istraživači sa Federalnog sveučilišta Ceara u Brazilu stvorili su jedan fermentirano piće na bazi jabuke i mogao konkurira kombuchi. Točnije, znanstvenici su razvili dva nova probiotička napitka koristeći sokove od marakuje i jabuke, fermentirane istim bakterijama i kulturom kvasca (poznatom kao SCOBY) koji se koriste za izradu tradicionalnog napitka kombucha, kako bi usporedili njihove učinke. Prema njihovim nalazima, objavljenim u časopisu ACS Agricultural Science & Technology, piće na bazi jabuke ne samo nalikuje kombuchi u smislu korisnih spojeva, ali je također dobila više ocjene u testovima okusa.

Isti postupak – bolji okus

Studija, koju su vodili dr. Socorro Vanesca Frota Gaban i njezin tim, imala je za cilj istražiti alternative tradicionalnoj kombuchi na bazi čaja koje bi mogle privući širu publiku, a istovremeno zadržati zdravstvene dobrobiti povezane s probiotici. Ovi mikroorganizmi podržavaju zdravlje probavnog sustava, jačaju imunološki sustav i potencijalno nude brojne druge pozitivne učinke.

Kako bi stvorili svoja nova pića, istraživači su zamijenili uobičajenu bazu zelenog čaja kombuche sokom od marakuje ili sokom od jabuke. Zatim su dodali SCOBY kulturu kvasca i pustili smjesu da fermentira 10 dana na sobnoj temperaturi, slijedeći isti postupak kao kombucha.

Dobivena pića – nazvana PF(KLB) za verziju s marakuje i A(KLB) za verziju s jabukom – zatim su podvrgnuta nizu testova kako bi se analizirao njihov kemijski sastav, antioksidativna svojstva i karakteristike okusa. Istraživači su također proizveli seriju tradicionalnog zelenog čaja Kombucha za usporedbu.

Jabuka se ističe

Primijetili su da, iako sva tri pića sadrže korisne spojeve, Istaknuo se A(KLB) na bazi jabuke: iako sadržaj od flavonoidi – spojevi poznati po svojim antioksidativnim svojstvima – bili su u usporedbi s onima iz kombuche, piće je bilo ukusnije i čak je premašilo neke mjere antioksidativne aktivnosti. Zapravo, grupa od 12 sudionika koji su testirali pića smatra da je napitak od jabuke najugodniji, s okusom jabukovače i aromom s cvjetnim i citrusnim notama.

Nasuprot tome, verzija marakuje (PF(KLB)) nije tako dobro prošla. Iako je imao privlačnu aromu, kušači su ga smatrali previše kiselim i gorkim, vjerojatno zbog veće kiselosti i udjela alkohola. Što se tiče kombuche, volonteri su cijenili njenu slatkoću, ali su primijetili da ima manje intenzivan okus u usporedbi s druga dva voćna napitka.

Međutim, vrijedno je napomenuti da je udio alkohola u ovim fermentiranim napitcima na bazi voća bio viši od onoga u tradicionalnoj kombuchi: 1,65% alkohola za piće od jabuke i 6,2% za piće od marakuje. Unatoč ovoj potencijalnoj prepreci, istraživači su optimistični u pogledu budućnosti fermentiranog pića na bazi jabuke. THE kombinacija spojeva koji promiču zdravlje, probiotičkih prednosti i privlačnog okusa čine ga snažnim kandidatom za daljnji razvoj.

Pročitajte također:

Dvije super namirnice koje blagotvorno djeluju na crijeva i smanjuju nadutost

Tako ćete uživati ​​u hrani bez nadutosti i probavnih smetnji

Nadutost: 5 namirnica – saveznika koji se bore s njom

Exit mobile version