Anksiozni jelovnik: Izbor namirnica koje tjeraju stres i podižu raspoloženje

Naša hrana utječe na naše raspoloženje – Odabir određene hrane može poboljšati raspoloženje i smanjiti tjeskobu i depresiju

Odabir određene hrane može poboljšati raspoloženje i smanjiti tjeskobu i depresiju.
Svakodnevno slušamo kako hrana može utjecati na naše fizičko zdravlje, no manje je poznato kako prehrana utječe na naše raspoloženje i mentalno stanje. Način na koji biramo hranu može utjecati na njih razine šećera u krvithe hormoni mi i konačno kako se osjećamo. Mary Scourboutakos, specijalistica obiteljske medicine i prehrane na Medicinskom fakultetu Istočne Virginije, objašnjava u članku o Razgovorkako ti izbori mogu utjecati na naše mentalno zdravlje.

Utjecaj prehrane na raspoloženje

Povišen šećer koji osjećamo kada jedemo slatkiše jednostavan je primjer kako hrana može utjecati na naše raspoloženje. S druge strane, njezin poznati osjećaj intenzivna glad – kada nas glad čini razdražljivima – pokazuje kako nedostatak hrane može uzrokovati negativne emocije. Scourboutakos ističe da fluktuacije u razini šećera u krvi igraju važnu ulogu u ovoj vezi između prehrane i mentalnog stanja. Svojim djelovanjem na hormone i živčani sustav, razina šećera može utjecati stres i nju depresija.

Uloga glikemijskog indeksa

Istraživanja pokazuju da je prehrana jedan od bioloških čimbenika koji može značajno utjecati na rizik od razvoja simptoma depresije i anksioznosti. Mnoga su se istraživanja usredotočila na mediteransku prehranu ili njezinu malo modificiranu verziju koja uključuje puno povrća, voća, maslinova ulja, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, uz male količine ribe, mesa i mliječnih proizvoda. Jedna od značajki ove dijete koja može objasniti njezin učinak na raspoloženje je nizak glikemijski indeks.

THE glikemijski indeks je sustav koji rangira namirnice prema njihovoj sposobnosti podizanja šećera u krvi. Dijete s visokim glikemijskim indeksom, koje uzrokuju skokove šećera u krvi, povezuju se s povećanim rizikom od depresije i tjeskobe. Namirnice poput bijele riže, bijelog kruha i peciva uključene su u ovu kategoriju.

Kako prehrana utječe na raspoloženje putem hormona

Scourboutakos objašnjava da kad god konzumiramo šećer ili ugljikohidrate, porast šećera u krvi uzrokuje oslobađanje niza hormona, kao što su dopaminzbog čega se osjećamo dobro. Međutim, kada konzumiramo previše šećera ili ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, skok šećera može dovesti do skoka, uzrokujući oslobađanje adrenalina, što može izazvati tjeskobu, strah ili agresiju.

Poboljšanje raspoloženja prehranom

Stabilizacija razine šećera u krvi može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od tjeskobe i depresije. Neki od načina da se to postigne uključuju odabir ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksompoput smeđe riže i al dente tjestenine, unos ugljikohidrata rano tijekom dana i izbjegavanje samih ugljikohidrata. Važno je kombinirati ugljikohidrate s proteinima, poput graha, orašastih plodova, mesa i ribe, ili sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja i avokada. Ova kombinacija usporava probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje skok šećera u krvi.

Osim toga, unos ugljikohidrata na kraju obroka, nakon povrća i proteina, može znatno smanjiti porast šećera. Još jedan učinkovit način za stabilizaciju šećera je pojesti salatu s maslinovim uljem i octom prije ugljikohidrata. Kiselina iz octa, u kombinaciji s povrćem i masnoćama iz maslinovog ulja, usporava apsorpciju ugljikohidrata, pomažući stabilizirati razinu šećera u krvi.

Važnost personalizacije

Važno je znati da fluktuacije šećera u krvi ne utječu na sve na isti način. Ista hrana može izazvati različite reakcije kod različitih ljudi, ovisno o spolu, genetici, kondicijskom statusu i mikrobiom crijeva njihov. Međutim, kako ističe Scourboutakos, optimiziranje prehrane ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje i važan je dio ukupne strategije za upravljanje stresom i depresijom.

Pročitajte također:

Depresija: Kako povećava rizik od gubitka razuma

Moždani udar: pametna dijeta koja smanjuje rizik za 10% – što je u njoj

Depresija: popularna hrana koja smanjuje rizik i štiti mentalno zdravlje

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki