Zagreba Lajfhaki

Antioksidativni sok koji snižava kolesterol i tlak – jedna šalica čini čuda

Nar je voće bogato vitaminima i antioksidansima kao što su polifenoli i povezuje se s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava, kao i mnogim drugim zdravstvenim dobrobitima

Šipak je voće koje je bogat izvor vitamina A, C i E, minerala poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija te antioksidansa selena, a posebno je bogato vlaknima. Nar je također bogat izvor folne kiseline. Dakle, ima visoku nutritivnu vrijednost i zato ga zovu “crveno zlato».

Povećana konzumacija soka od nara, prema novijim studijama, može spriječiti razvoj kancerogenih tumora, ograničiti oksidaciju LDL-a i arteriosklerozu, a ima i antivirusno i fungicidno djelovanje.

Visoka koncentracija antioksidansa u soku i plodu nara štiti od stvaranja ateroskleroze arterija i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Također, istraživanja na pokusnim životinjama i ljudima pokazala su povoljan učinak na bolji metabolizam kolesterola (kroz njegovu smanjenu oksidaciju), na smanjenje LDL (“lošeg”) kolesterola, a time i na smanjenje ateroskleroze krvnih žila, infarkta miokarda i moždanog udara.

Također je dokazano da nar može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka (dijastoličkog i sistoličkog), djelovanjem kalija koji sadrži. Sok od nara je bogat taninima, ima antiaterosklerotična svojstva, ima anti-age učinak i jaka antioksidativna svojstva. Ispijanje šalice sok od smeđeg nara pokazao je gotovo iste učinke na kvalitetu arterija kod bilo koje osobe koji se mogu usporediti s 30-minutnim hodanjem dnevno.

To su pokazala istraživanja španjolskih znanstvenika s dodatkom nara na laboratorijskim životinjama štiti zdravlje krvnih žila, nudeći učinkovitiju zaštitu srca i zaštitu od moždanog udara. Činilo se da njegov postupak pomaže elastičnost endotela koji ima ulogu u pravilnom funkcioniranju krvnih žila, a poznato je da oštećenje endotela može dovesti do ateroskleroze i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara. Čini se da je dnevna doza dodatka nara značajno smanjila štetne učinke teške, uglavnom masti bogate prehrane na tijelo, djelovanjem polifenola sadržanih u naru.

Zahvaljujemo se na suradnji gospodinu Harisu Dimosthenopoulosu dijetetičaru – biologu, voditelju odjela za prehranu u Narodnoj bolnici.

Pročitajte također:

Crveni sok s tri puta više antioksidansa od zelenog čaja

Tri ploda – prvaci s protuupalnim djelovanjem koji štite tijelo

Exit mobile version