Zagreba Lajfhaki

Aromatične mesne okruglice s feta kremom i gruyereom

Lambros Vakiaros nam kuha ultimativnu hranu za cijelu obitelj, odnosno ćufte.

Spremno za 1:10′

Materijali

300 g mljevena junetina

300 g mljevena svinjetina

3 – 4 kriške kruha (mrvice)

mlijeko, za namakanje kruha

3 žličice juha maslinovo ulje + 4 žličice. juha

1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana

1 režanj češnjaka nasjeckan

20 listova svježe metvice, nasjeckanih

1/3 vezice nasjeckanog peršina + još malo za ukras

1 jaje

1 žličica slatki ouzo + 2 žličice. više juhe

1 žličica dimljena slatka paprika

1 velika rajčica, naribana

1½ šalice gruyerea, izrezanog na male kockice

Sol papar

Za feta kremu

1 + 1/3 šalice feta sira

1 + 2/3 šalice svježeg mlijeka

2 žličice juhe od paste od rajčice

Postupak

Namočite kruh u mlijeko. U maloj tavi zagrijte 3 žličice. maslinovog ulja na srednjoj vatri i pržiti luk i češnjak 4-5 minuta, dok luk ne omekša.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso, kruh, prženi luk, peršin, metvicu, jaje, 1 žličicu. slatki uzo, dimljenu papriku, sol i papar i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne homogeniziraju.

Polpete oblikujte u okruglice veličine većeg oraha i stavite u hladnjak da se stegne pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikoj tavi s metalnom drškom zagrijte 4 žličice. maslinovog ulja i pržite polpete 4-5 minuta sa svake strane.

Sve sastojke za feta kremu stavite u multipraktik i tucite dok ne budu homogeni.

Dodajte u tavu 2 žličice. od ouzo juhe, rajčice i vrhnja. Prebacite pleh u pećnicu i pecite 45 – 50 minuta. 10 minuta prije vađenja posude iz pećnice ravnomjerno ulijte gruyere. Ukrasite peršinom i poslužite uz rižu ili špagete.

časopis za masline.gr

Exit mobile version